maandag 12 december 2011

Bestaansrecht


 
Simon Blackburn schrijft in The Stone, het filosofie katern van de The New York Times, een aardige column over David Hume die beweert dat de ratio beheerst wordt door onze passie en hoe fel hier in de filosofische wereld op gereageerd werd en nog steeds.
‘Hume crafts a straightforward and entirely plausible account of what it is for things to matter to us as they do.
So why the panic? Plato taught philosophers to regard themselves as the special guardians of reason: mandarins whose cozy acquaintance with the forms, or with logic, or with rationality entitles them to special authority in the deliberations of mankind. Take away the role and you destroy a whole professorial raison d’ĂȘtre.'
En dat bestaansrecht, daar houden filosofen zich krampachtig aan vast. Maar dat lijken we allemaal te doen.
In het hysterische twitterklimaat waarin wij leven is iedereen ineens poortwachter van zijn eigen bestaansrecht geworden. We zijn de rede aan het verdedigen, of  in elk geval onze rede. Blackburn zegt dat de afwezigheid van rationaliteit, een van de grootste angsten is van deze academici, maar dat geldt misschien wel voor mensen in het algemeen. Onze eigen tekortkomingen worden als morele waarheid gepresenteerd in plaats van een stukje van de waarheid die ons toevallig goed paste in een twitterbericht.