maandag 25 april 2016

De nieuwe samenwerking

Jannis Varoufakis mensen
Ik las op uncube een oud interview met Richard Sennett over zijn boek Together dat over communes gaat. Dit is een interessant citaat van hem over solidariteit:

“Solidarity” is a term of power. It is the idea that everybody is on the same page, that there is a repression of differences between them, a repression of debate. Solidarity is a repressive idea, so my big argument about it is that we need to relearn cooperation and unlearn solidarity.

Deze opmerking sluit goed aan bij wat Varoufakis zegt in de Tegenlicht documentaire ‘Volk, macht en Varoufakis ‘. Het hele plan om Griekenland te redden had niets met solidariteit te maken zoals het werd gepresenteerd. Het was een plan om de Europese banken te redden. Het geld ging namelijk rechtstreek via Griekenland naar de banken aan wie ze schulden hadden. Dat terwijl het helemaal niet zo duur is om een land als Griekenland er weer bovenop te krijgen. Als we Europa willen redden moeten we van het solidariteitsbeginsel af en weer leren samenwerken. Dat is precies de reden dat Varoufakis een grassroots organisatie is gestart. We gaan interessante tijden tegemoet. Tijden waarin zowel de Amerikaanse als Europese politiek zichzelf opnieuw moet gaan uitvinden