dinsdag 3 november 2015

Killer robots


Jan Gruiters en Miriam Struyk van de vredesorganisatie PAX pleiten voor ene verbod op killer robots. In het NRC pleiten ze voor een verbod op de ontwikkeling van deze machines die op een anonieme manier kunnen doden. De argumentatie is helder en bekend; je stuurt makkelijker een machine in de strijd dan een soldaat en dus zal je met killer robots meer doden en meer oorlogen hebben. Opvallend is dat de schrijvers van het stuk ook de atoombom aanhalen als voorbeeld van een wapen dat wel geproduceerd is maar achteraf niet beheersbaar is gebleken. In 2006 schreef de oorlogshistoricus Martin van Creveld al dat de atoombom de wereld juist veiliger heeft gemaakt.
De angst dat terroristen een bom kunnen maken is volgens hem niet gerechtvaardigd.
‘Dit is om twee redenen onzinnig. Ten eerste is geen land van plan terroristen te helpen een bom te vervaardigen, om de zeer goede reden dat het daarmee zichzelf aan die terroristen zou uitleveren.’
Een verbod op killer robots lijkt me onzinnig. Er bestaat bijna geen voorbeeld van wetgeving dat instaat is geweest technologische ontwikkeling tegen te gaan. We kunnen hooguit hopen dat het goed afloopt. En waarom niet? We kunnen de killerrobots ook tegen elkaar laten vechten, dan hoeven er helemaal geen mensen meer dood in een oorlog.