woensdag 10 juni 2015

Homerus was een Zeeuwse druïde

Tijdens een interview vanavond over het ‘mythische zeeland’ werd ik gewezen op de auteur Iman Wilkens die beweert dat Homerus een zeeuwse druide is.
Hij las over zijn zwerftochten over zee waarin heftige regens, mist en dijken worden genoemd. Dat kon helemaal niet in het Middenlandse zeegebied zijn. Hij vond plekken in Engeland  (in de buurt van Cambridge) die beter op de omschrijving van Troje paste dan de zogenaamde historische locatie in Turkije. Vooral vanwege de negen rivieren die om de stad moeten hebben gestroomd. Hades, de onderwereld bevond zich op Walcheren en Cirke de tovenares die de mannen van Odysseus in varkens veranderde woonde in Zierikzee. Dit vindt je nog in de naam terug. De oude benaming van Zierikzee was Siricasha.
Het fascinerende hiervan is natuurlijk dat deze man een complotdenker is met betrekking tot de oudheid. Hij ziet overal bewijs voor zijn historische bouwwerk. Als je het eenmaal ziet dan, dan zie je het ineens overal. Zoals met veel complottheorieën het geval is, zo kun je ook hier constateren dat er wel degelijk een bepaalt elementen van waar kunnen zijn. Imam Wilkens valt in de categorie 'serieuze pseudowetenschappers’. De Griekse verhalenvertellers waren namelijk wel degelijk op de hoogte van Keltische vertellingen. Toch schijnt de Ilias op een historische oorlog te zijn gebaseerd en om die helemaal terug te voeren op het Noordzeegebied, gaat wellicht wat ver. Maar leuk is het wel.