Via uitzending gemist keek ik gisteren 'Unsere Mütter, unsere Väter' een driedelige serie over de generatie die in de tweede wereldoorlog jong waren. Het bekende verhaal nog een keer verteld, nu vanuit het perspectief van een vriendenclub die door de oorlog wreed uit elkaar wordt gerukt: een joodse kleermaker, een meisje die een zangcarrière ambieert, eentje die zuster wil worden bij het rode kruis, de gebroeders Winter die naar het oostfront worden gestuurd. Er komen extreem geweld en gruweldaden in voor. Tegelijkertijd is alles ook heel mooi, het zijn mooie mensen die worden gevolgd. De landschappen, de scenes, er is geld nog moeite gespaard. Misschien is het soms ook wat teveel van het goede, het is gruwelijk, maar toch ook wel heel erg Hollywood. Lekker om naar te kijken.
dinsdag 31 december 2013
maandag 30 december 2013
Aan de Oever
Het moment kan trots zijn, lees ik in El Pais. Luis Garcia
Montero schrijft dit in een recensie over de roman “En la Orilla” (Aan de Oever) van Rafael Chirbes. Ik begrijp dat
de recensent poetisch is ingesteld. Hij spreekt over het imperium van het
moment en de vluchtigheid van de markt. Ik weet dit allemaal omdat ik het
woordenboek op schoot heb. Aan de Oever gaat over het nu, dat wil zeggen over de
crisis. Er staan lange zinnen in de recensie. Ook in het boek waarschijnlijk.
De taal is zoals het land; uitgestrekte met slechts her en der, als een eenzame
olijfboom, een leesteken.
“El presente es la historia de alguien que se arruina al
caer en la tentacion de la avaricia.”
Het woordenboek slaat open bij de letter a en ik lees over
gierigheid. Het heden is de geschiedenis van iemand die zich verruïneerd door
in de verleiding van de gierigheid te vallen. Een korte zin, een mooie zin ook,
al begrijp ik hem niet helemaal. Daarom houd ik ervan. Het boek is ook reeds
aangeschaft, maar of het van lezen komt is de vraag. Het is het laatste boek, misschien wel,
voordat we alles op de e-reader tot ons zullen nemen, met een online woordenboek,
wordreference ofzo, discreet geopend in een hoekje.
zondag 29 december 2013
De Meester
Een belangrijke les die ik heb geleerd van het bezoek aan wereldsteden: neem altijd tafeltennisbatjes mee. In veel steden tref je namelijk tafels aan in openbare parken of, in het geval van Barcelona, op het midden van brede avenues. Tafeltennis verheft je tijdelijk van de dagelijkse gang van zaken.
Het probleem waar ik nu alleen mee zit is dat ik verloren heb van de lieve G die zich nu voortdurend als de ´de meester´ omschrijft als in: ´Schenk je even thee in voor de meester´. En: ´wat hebben we vandaag van de meester geleerd op tafeltennisgebied?´ Dat soort zinnetjes zijn natuurlijk alleen maar bedoeld om mij te kleineren. Gelukkig dient zich ieder moment weer een nieuwe gelegenheid aan tot revanche.
Het probleem waar ik nu alleen mee zit is dat ik verloren heb van de lieve G die zich nu voortdurend als de ´de meester´ omschrijft als in: ´Schenk je even thee in voor de meester´. En: ´wat hebben we vandaag van de meester geleerd op tafeltennisgebied?´ Dat soort zinnetjes zijn natuurlijk alleen maar bedoeld om mij te kleineren. Gelukkig dient zich ieder moment weer een nieuwe gelegenheid aan tot revanche.
zaterdag 28 december 2013
Tandradtrein
Het leuke aan Barcelona is dat je niet per se door Born of de Gotische wijk hoeft te slenteren, je kan er ook overheen zweven. Vandaag hebben we hardgelopen langs een achtkilometer lange bergriggel, te bereiken met een tandradtrein. Passeig de les Aigües, heet de route en je ziet hoe de stad zich uitrolt tot in de zee.
vrijdag 27 december 2013
De Kanonnenwijk
Op een bergtop in Barcelona werd in de jaren 36/ 37 van de vorige eeuw een luchtafweergeschut geplaatst om Nationalistische vliegtuigen uit de lucht te schieten. Of dat ooit is gelukt, weet ik niet. Het was een vrij uitgebreid complex met soldatenbarakken en een minimale infrastructuur. Vrij kort na de burgeroorlog die in 1939 eindigde, hebben Andalucische migrnaten bezit genomen van die de bergtop en hebben daar een sloppenwijk gebouwd. El Carmel heet de berg. De wijk, die nog steeds bestaat, heet ook zo. Alhoewel ze ook bekend staat onder de naam ´Los Cañones´, om begrijpelijke redenen. Overigens had Barcelona tot eind jaren zestig (misschien langer?) nog volop sloppenwijken.Tegenwoordig kan je er van een geweldig uitzicht genieten met aan de linkerzijde een alternatieve Sagrade Familia in de vorm van een fabriek met drie sierlijke schoorstenen.Daar zijn we later naartoe gefietst.
donderdag 26 december 2013
Intimiteit
Vandaag zijn we bij ´La vie d´Adele´ geweest. Ooit was ik bang dat het een zogenaamde doelgroepfilm zou zijn, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Homoseksualiteit is niet het hoofdthema van deze film, al speelt het natuurlijk wel mee op de achtergrond. In het kort is dit het verhaal: Adele, een meisje uit een arbeiders milieu, wordt verliefd op een kunstenares, Emma, die met haar vrienden behoorlijk hoogdravend over kunst praat. Adele voelt zich daar niet helemaal in thuis. Emma moedigt Adele aan te schrijven, ze kan het goed en ze houdt van literatuur. Voor Adele is het te intiem wat ze schrijft, ze houdt het voor zichzelf. Uiteindelijk gaat het uit en als Adele later op een expositie komt van Emma, ziet ze voornamelijk schilderijen van zichzelf hangen. Dat is misschien wel waarom het niet goed gegaan is. Voor Adele was de passie iets wat ze aan Emma gaf. Emma heeft de passie in haar schilderijen gebruikt. Passie is voor haar iets om kunst mee te maken. Maar of dat de echte reden is weten we niet. Mensen vallen in en uit de liefde, dat is alles. Het was een prachtige film. De actrice die Adele speelt, kende ik niet, maar de wijze waarop ze Adele tegelijkertijd doortastend als onzeker neerzet, vond ik indrukwekkend.
Er wordt in verband met deze film vooral over de seks scenes gepraat. Ze zijn wel belangrijk, denk ik, ze geven lading aan de conversaties en gebeurtenissen. Maar ze zijn niet het belangrijkste. Ook al zijn de actrices mooi en jong, de scenes zijn niet bepaald gefilmd om mannen te verleiden. Juist de lengte van die scenes maakt het alledaagser. Voyeurisme is wel een thema dat wordt aangeboord, maar dan vooral buiten de slaapkamer.
Adele krijgt opmerkingen dat ze goed poseert bijvoorbeeld. Dat is een opmerking van een man die de schilderijen heeft gezien, maar Adele weet helemaal niet waar hij het over heeft. Ze poseerde alleen voor Emma, zodat zij een mooi schilderij kon maken. Voor een voyeur is het schilderij verleidelijker dan de seks zelf.
woensdag 25 december 2013
Dorade
Tik, tak. In Gracia tikt de tijd op gas. Het zijn de mannen met de steekkarretjes die dat doen, ze slaan op oranje gasflessen hoog opgestapeld, bijna niet te tillen. Ze komen op gezette tijden langs. Vandaag komen ze zodat de families hun kerstdiner kunnen bereiden. Tik, tak, doet de menselijke klok. Aan ons huis gaan ze voorbij. Wij hebben hier geen familie, maar desondanks stomen we dorade in witte wijn. Dat gaat op een keramische kookplaat.
dinsdag 24 december 2013
Anaal
De Catalanen blijken nogal anaal gefixeerd te zijn, althans met kerst. Ieder kerststalletje heeft wel ergens in een hoekje een figuurtje dat een kakkende boer moet voorstellen. De caganer is er voor de lichamelijke en zielen rust. Verder staat er hier onder de kerstboom een boomstronk met een gezichtje. Het wezentje heet ‘El Tio’ (het oompje) en staat schuin omhoog door twee stokjes die dienst doen als voorpootjes. Er wordt een doek over de stronk heen gegooid en dan mogen kinderen erop slaan. Het suikeroompje kakt dan cadeautjes uit. Dat is nog eens wat anders dan de zak van Sinterklaas gedragen door Zwarte Piet.
Roddelrubriek
Gisteren heb ik tweehonderd Spaanse
bokstijdschriften doorgekeken opzoek naar informatie over een beroemde
wedstrijd die op 13 mei 1934 heeft plaatsgevonden in het stadion van Montjuich
in Barcelona. Aan het einde van de dag leek het alsof ik er bij was geweest. Het
is trouwens opvallend, vind ik, dat in het echte leven mijn interesse absoluut
niet uitgaat naar roddelbladen zoals de prive en de weekend. Maar nu ik iets
meer wil weten over een bepaalde historische figuur, zijn het juist de
roddelbladen uit de jaren dertig, die me mateloos interesseren. Daarin staan
namelijk de details die iemand tot leven brengen. Er staat geschreven wat er gegeten werd en wie er aanweizg waren.
maandag 23 december 2013
Traktatie
Vanmorgen tijdens het hardlopen – hardlopen is goed tegen griepverschijnselen – kwamen we dit gebouw tegen. Het is eigenlijk een hypermoderne afdak met daaronder een vlooienmarkt. In veel steden is zondag de dag van de vlooienmarkten. In Barcelona ook. Ik weet dus niet wat hier op andere dagen gebeurd. Het is hoe dan ook een indrukwekkend gebouw met verschillende open verdiepingen en vooral het contrast tussen de architectuur en de rommel die er verkocht werd vond ik geweldig. In Nederland zouden ze daar niet zo snel opkomen. Ik ben eens bij de snuffelmarkt in Rijswijk geweest, maar dat vindt plaats in een ruimte die nog het meeste weg heeft van een congrescentrum uit de jaren zeventig, met tapijt op de vloer waar de zwarte pest huist. Nee 'El nuevo Mercado de los Encants' is andere koek. Je kan er ook bier krijgen. Het was overigens een prachtige dag en lopend over de boulevard van Barcelona omzoomt met palmbomen bleek een positieve uitwerking te hebben op mijn gezondheid.
zaterdag 21 december 2013
Griep
Ik zit in het archief van Barcelona om onderzoek te doen naar een bokswedstrijd die plaatsvond in mei 1934 tussen Uzcudun en Schmeling. Beneden op het plein is een kerstmarkt gaande. Er verschijnen meer dan honderd kranten in die periode, de meeste zijn binnen vijf jaar dood, dat wil zeggen voordat de Spaanse burgeroorlog uit breekt.
Vanaf het plein stijgen geluiden omhoog. Een groep breakdansers zweept het publiek op. Ze moeten klappen. Het ritme gaat steeds sneller. Ik voel me koortsig, ik heb griep denk ik. De uren verstrijken, ik duik in de oude kranten, laat kopieën maken, beneden klinkt een big band, het schemert en lichtgevende sterren schieten omhoog vanaf het plein. Op ooghoogte bereiken ze hun hoogste punt, ik zie ze door het raam, dan dalen ze weer terug naar de jongens die ze hebben afgeschoten. De souvenir verkopers. De gekleurde sterren lijken een soort kleine helikoptertjes. Als ik buiten ben met een buit aan gekopieerde artikelen, is er een demonstratie gaande. Dit is Spanje, men heeft reden de straat op te gaan. Ik moet van mijn griep af zien te komen.
Vanaf het plein stijgen geluiden omhoog. Een groep breakdansers zweept het publiek op. Ze moeten klappen. Het ritme gaat steeds sneller. Ik voel me koortsig, ik heb griep denk ik. De uren verstrijken, ik duik in de oude kranten, laat kopieën maken, beneden klinkt een big band, het schemert en lichtgevende sterren schieten omhoog vanaf het plein. Op ooghoogte bereiken ze hun hoogste punt, ik zie ze door het raam, dan dalen ze weer terug naar de jongens die ze hebben afgeschoten. De souvenir verkopers. De gekleurde sterren lijken een soort kleine helikoptertjes. Als ik buiten ben met een buit aan gekopieerde artikelen, is er een demonstratie gaande. Dit is Spanje, men heeft reden de straat op te gaan. Ik moet van mijn griep af zien te komen.
vrijdag 20 december 2013
Baas
Ik heb altijd gedacht 'Occupy now' de laatstte stuiptrekking was van het fenomeen massademonstratie. In Spanje niet. In Spanje hebben ze namelijk een wet doorgevoerd dat het land op het gebied van abortuswetgeving terugplaatst naar het jaar 1985. Dit meisje draagt een bord waarop staat; baas in eigen buik. Of eigenlijk: ik heb recht op mijn eigen lichaam. Een ouderwetse optocht voor een ouderwetse wet.
donderdag 19 december 2013
El Negro
In Spanje had je geen zwarte pietendiscussie. Wel had je een tijdje terug de ‘El Negro’ discussie. Iemand vond een opgezette neger discriminatie en uiteindelijk is deze begraven. De dorpelingen van het Spaanse dorp waar hij stond gingen de straat op om te roepen dat ze niet wilde dat hun ‘El Negro’ weggehaald zou worden. Het is toch gebeurd. Maar waar ze in Nederland de negerzoen toch al een tijdje terug uit de schappen hebben gehaald daar zag ik vandaag dit chocolademannetje in de straten van Gracia (Barcelona). Over een stereotype gesproken. Het mannetje zegt: We zijn de conguiiitos en we zijn verrukkelijk. Het gaat hier uiteraard om 'chocolade snoepjes'.
woensdag 18 december 2013
Bewaker
In het literaire blad De Gids staat een mooi essay van Maarten Doorman met de titel ‘Het onvermijdelijke leven van de kunstenaar’. Eigenlijk gaat het om de vraag welke rol het intieme precies speelt in een kunstwerk en hoe dat gedoceerd moet worden zonder banaal te zijn. Op de biënnale van Venetië was een werk te zien van Ai Wei Wei met de titel S.A.C.R.E.D. De sculpturen van Ai Wei Wei staan in ‘kijkdozen’ en tonen scènes van zijn gevangenschap. Door te kijken door het luikje, stelt Maarten Doorman, laad je de schuld op je omdat je het perspectief van de bewaker inneemt. Wie is hier eigenlijk de schuldige? Ai Wei Wei heeft zo'n status dat de Chinese overheid eigenlijk vooral schuldig is aan diens succes. Bewakers zijn ook mensen, bovendien kunnen ze net als de bezoekers van de Biennale niets anders dan uitvoeren wat er van hen veracht wordt; kijken. In die zin klopt het wel wat Doorman zegt: Toeschouwer = bewaker. Maar ik identificeer me ook op een andere manier met de bewakers. De kunstenaar is een beetje vies en dik. Hij heeft uberhaubt de neiging om vaak naakt in beeld te verschijnen, zowel op eerdere video's als in deze sculptuur (ik weet het, ik weet het; verwijzing naar de Chinese overheid die alles van je wil weten). De linker bewaker heeft het vast ook niet makkelijk, denk ik dan (ze moeten ook bij de kunstenaar in de buurt blijven als hij op de wc zit). Misschien had hij wel kunstenaar willen worden, maar kon dat niet omdat hij tot de verkeerde klasse behoorde. Hij heeft licht ontstoken ogen vanwege slaapgebrek, maar zijn uniform is onberispelijk en alleen al vanwege het uniform wil ik de bewaker zijn.
dinsdag 17 december 2013
De Hugo Boss van de Lage Landen.
In het boek "Alfred Haighton, financier van het fascisme" (G.J.G de Gier, 1988) lees ik over de firma "Peek en Cloppenburg" en dat zij in 1933 een van de eerste
fascistische bewegingen van Nederland in het pak stak. “De Bezem” heette die
club, opgericht door een van de meest eigenaardige figuren uit de geschiedenis
van het Nederlandse fascisme; Alfred Haighton (Hij trouwde drie vrouwen met een
been om zich superieur aan hen te kunnen voelen).
De pakken geleverd door Peek en Cloppenburg werden nooit
afbetaald. Dit leverde het volgende spotdicht op in Het Volk :
Alfred stak zijn volgelingen
Keurig in het nieuwe pak,
Maar nu Alfred moet gaan dokken,
Heeft ie aan betalen lak!
Het was Peek, die Alfred’s mannen
Gloednieuw in de bullen stak,
Da’s dus geen excuus voor Alfred:
’t Is een zuiver Arisch pak! (Het Volk, 14 augustus 1933,
zoals geciteerd in G.J.G de Gier 1988)
Maar wat ik wilde zeggen: Peek en Cloppenburg is dus
eigenlijk een beetje de Hugo Boss van de Lage Landen.
maandag 16 december 2013
Derdewereld land VS
Dat Amerika een derde wereld land was, wisten we natuurlijk al een tijdje – het geld ligt op kleine hoopjes bijeen. Nergens heb ik het zo mooi teruggelezen als in dit verhaal van Andrea Elliot over het elf jarige meisje Dasani vernoemd naar een luxe merk bronwater. Ik kwam op deze link via de website van Arnon Grunberg.
“Dasani guards her feelings closely, dispensing with anger through humor. Beneath it all is a child whose existence is defined by her siblings. Her small scrub-worn hands are always tying shoelaces or doling out peanut butter sandwiches, taking the ends of the loaf for herself. The bond is inescapable. In the presence of her brothers and sisters, Dasani has no peace. Without them, she is incomplete.”
Dasani woont in New York, de stad met de 'minste gelijkheid', volgens Elliot.
“Dasani guards her feelings closely, dispensing with anger through humor. Beneath it all is a child whose existence is defined by her siblings. Her small scrub-worn hands are always tying shoelaces or doling out peanut butter sandwiches, taking the ends of the loaf for herself. The bond is inescapable. In the presence of her brothers and sisters, Dasani has no peace. Without them, she is incomplete.”
Dasani woont in New York, de stad met de 'minste gelijkheid', volgens Elliot.
zondag 15 december 2013
Groningers
‘Ik ken niemand hier,’ zei Hans Aarsman vlak voordat dit fotoboek werd gepresenteerd afgelopen vrijdag. Dat kon kloppen. We bevonden ons weliswaar in Amsterdam maar in het lokaal waren vooral mensen uit Groningen. Nadat ik mijn verhaal had voorgelezen, maakte Hans Aarsman zich uit de voeten. Je kon ten slotte nooit weten. Eigenlijk had ik hem achterna moeten glippen. Het is later geworden dan echt de bedoeling kan zijn en er is ook iets teveel wijn en bier gedronken, vooral de combinatie was een slecht idee.
zaterdag 14 december 2013
Man van het jaar
Vandaag zat ik in de trein met de conservator van het Amsterdams Museum. We waren bij de opening geweest in het West Fries museum, een expositie met pentekeningen op blauw papier over het dagelijks leven op straat in de zeventiende eeuw. Hij vertelde me dat hij onlangs Wim Pijbes had gezien op de fiets. Wim Pijbes schijnt zich graag per fiets te verplaatsen. Dit in tegenstelling tot zijn voorgangers bij het Rijksmuseum. Die lieten zich liever per auto rondrijden. Hij zat op zijn bagagedrager zoals jonge jongens wel doen. ‘Ja je zult wel denken wat fietst hij raar,’ zou Wim hebben gezegd,’maar dat komt omdat ze mijn zadel hebben gejat.’ Een sympathieke oplossing van een praktisch probleem. Iemand anders zou een taxi hebben gebeld. Zo niet Wim Pijbes en misschien heeft dat tentoonspreiden van 'normaal gedrag' er wel aan bijgedragen dat hij door Elsevier werd uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. Ik heb geen rijbewijs en hierin zie ik het bewijs dat dit ook niet nodig is. Je kunt een heel eind komen op de fiets, zelfs als deze geen zadel heeft.
donderdag 12 december 2013
Schaamte II
Nieuws uit de AIO-toren: Onze Vietnamese kamergenoot is terug naar Vietnam. Zij is diegene die af en toe fluit als ze achter de computer zit of keiharde karaoke gaat zingen. Ik zal haar toch gaan missen, denk ik. We hebben nu alleen nog de smakkende Chinees, een hele dag door gapende Bask, een door zijn neus zuchtende Nederlander en ikzelf natuurlijk, 'de illegaal', met een bureau waarop een berg boeken en papieren ligt en wel drie vuile koffiemokken.
Een expert op het gebied van data invoer die de Vietnamees veel heeft geholpen de afgelopen tijd voor haar promotie wilde afscheid nemen door haar te zoenen. Het resulteerde in een grappige worsteling. Hun beide handen raakte in elkaar verstrengeld alsof ze een dansje gingen maken en terwijl hij naar voren leunde om drie zoenen te geven, leunde zij juist naar achteren. Een cultuur clash, heet dat. Een kleintje, maar toch. Vandaag zei de neuszuchter: “Lekker die pepernoten. Die Japanners vinden het maar niks.”
“Het zijn Chinezen,” antwoordde ik.
“Ik snap niet wat die Japanners mankeert. Pepernoten zijn gewoon lekker.”
“Het zijn geen japanners. Het zijn Chinezen. Althans de een is Chinees, de ander Vietnamees.”
“Ja maar, het is toch gewoon lekker?”
Er viel niet mee te praten.
Elders in het gebouw werd gediscussieerd over het NSB (Nog Sneller Bezopen) feestje van Groningse studenten journalistiek. Het heeft veel ophef veroorzaakt, ook vanwege de button in de vorm van een Jodenster. Een christelijke religieuze jongen vond dat het wel moest kunnen, maar ja dat is natuurlijk verdacht, een niet religieuze jongen (want opgegroeid in Oost Duitsland) keurde het fel af. Jammer, daar had ik ook wel bij willen zijn. Er gebeurd een hoop in dit gebouw. Om maar te zwijgen van alle seksuele spanningen die hier door de gangen stuiteren. Stop mensen bij elkaar in een gebouw en ze gaan reacties en relaties met elkaar aan. Het is net een laboratorium.
Een expert op het gebied van data invoer die de Vietnamees veel heeft geholpen de afgelopen tijd voor haar promotie wilde afscheid nemen door haar te zoenen. Het resulteerde in een grappige worsteling. Hun beide handen raakte in elkaar verstrengeld alsof ze een dansje gingen maken en terwijl hij naar voren leunde om drie zoenen te geven, leunde zij juist naar achteren. Een cultuur clash, heet dat. Een kleintje, maar toch. Vandaag zei de neuszuchter: “Lekker die pepernoten. Die Japanners vinden het maar niks.”
“Het zijn Chinezen,” antwoordde ik.
“Ik snap niet wat die Japanners mankeert. Pepernoten zijn gewoon lekker.”
“Het zijn geen japanners. Het zijn Chinezen. Althans de een is Chinees, de ander Vietnamees.”
“Ja maar, het is toch gewoon lekker?”
Er viel niet mee te praten.
Elders in het gebouw werd gediscussieerd over het NSB (Nog Sneller Bezopen) feestje van Groningse studenten journalistiek. Het heeft veel ophef veroorzaakt, ook vanwege de button in de vorm van een Jodenster. Een christelijke religieuze jongen vond dat het wel moest kunnen, maar ja dat is natuurlijk verdacht, een niet religieuze jongen (want opgegroeid in Oost Duitsland) keurde het fel af. Jammer, daar had ik ook wel bij willen zijn. Er gebeurd een hoop in dit gebouw. Om maar te zwijgen van alle seksuele spanningen die hier door de gangen stuiteren. Stop mensen bij elkaar in een gebouw en ze gaan reacties en relaties met elkaar aan. Het is net een laboratorium.
woensdag 11 december 2013
Schaamte
Nog even over het fotoboek waar ik vrijdag iets over moet zeggen: Ik blijf er maar in bladeren opzoek naar houvast. Waar gaat dit boek eigenlijk over? Vraag ik mij keer op keer weer af. The absence of Mister Slater, daar gaat het over, lijkt de titel te suggereren. Kan een fotoboek gaan over afwezigheid? Kan het iets tonen wat er juist niet is? Kennelijk. Maar misschien is het wel de afwezigheid van een verhaal wat het boek intrigerend maakt. Je weet eigenlijk niet precies wat je in handen hebt. Toch staan er prachtige plaatjes in. Kijk naar bovenstaande afbeelding. Wat zegt dit over de Amerikaanse cultuur? Restrooms staat er in koeienletters op de gevel. Restrooms? Wat valt er te rusten in een wc? Dat kan je je afvragen. Maar misschien is dit de Amerikaanse schaamtecultuur die op paradoxale wijze ook weer wordt gecompenseerd door de joekels van letters. Misschien is het opblazen van letters wel de uiting van schaamte.
maandag 9 december 2013
Meisje met hond
Aankomende vrijdag zal ik iets zeggen bij de presentatie van een
fotoboek van Peter de Kan en Wim ter Brake. Hans Aarsman kan dat goed, iets zeggen over foto's. Hij
benoemd vaak onopvallende maar sprekende details. Ik ben Hans Aarsman niet, ik
ben een liplezer. Bij deze foto weet ik bijvoorbeeld exact wat er zojuist nog gezegd
is. Gesprek tussen meisje met hond en superman.
“Je hebt een nieuwe vriend?”
“Ja. Hij heet Maxime en eet alleen maar pindakaas.”
“Wat bedoel je?! Heb je hem echt vernoemd naar je ex?”
“Nee joh, mijn ex at toch helemaal geen pindakaas, bovendien luistert deze Maxime graag naar Bach.”
“Bijzonder. Een hond die naar klassieke muziek luistert. Wat voor ras is het ?”
“Ze noemde het een European dog, een beetje een attitude heeft hij wel, maar hij bijt niet hoor. “
zondag 8 december 2013
Zijwaarts
Wie in deze dagen na de dood van Mandela een idee wil krijgen
van het moderne Zuid Afrika doet er goed aan het boek De Plaag van David van Reybrouck te lezen. Een prachtig reisverslag waarin de auteur eigenlijk opzoek is naar bewijzen voor een plagiaat kwestie, maar ook de realiteit van Zuid
Afrika sluipt terloops het verhaal binnen. Het is misschien wel de beste manier om de problematiek van dit land bij de horens te vatten. Namelijk indirect, via een andere kwestie. Je stapt als het ware zijwaarts in de
stroom van de politieke realiteit om even ondergedompeld te worden en op de andere kade weer nieuwe houvast te krijgen aan een ander onderwerp. Heel knap gedaan.
zaterdag 7 december 2013
Experiment
Vandaag hebben we Sinterklaas gevierd bij vrienden. Het was de bedoeling dat iedereen cadeautjes inbracht en dat erom gedobbeld zou worden. Er waren ook kaartjes waarop bijvoorbeeld stond: ruil al je cadeaus om met je rechter buurman. Iemand zei: het helpt je te onthechten van spullen. Er zaten zelfs schilderijtjes tussen. Ik had het geluk een bijzonder mooi exemplaar te 'winnen'. Het ging om een geschilderde bureaustoel. Het duurde niet lang voordat ik het schilderij moest inleveren. Dit spel was erger dan het casino, hoe goed je ook speelde, dat maakte niks uit. Iemand kon immers een kaart trekken waarbij hij iets van je af mocht pakken. De willekeur was moeilijk te verkroppen. Er moest ingegrepen worden. Toen iemand de kans kreeg het schilderij van iemand anders terug te pakken, heb ik diegene omgekocht. Het ging bijna goed totdat zijn vriendin zich ermee bemoeide. Ze zei: je neemt toch niet dat schilderij, pak die cd. Toen wist ik: Dit is geen spel meer, dit is een sociaal experiment. Het gevoel dat ik vanavond een soort straf heb gekregen is niet meer weggegaan. Een wereld zonder bezit is een slechte wereld.
vrijdag 6 december 2013
Parel
Vandaag kwam de lieve G uit Groningen. Ze had een pakketje zeevruchten bij zich. In afwachting van haar komst roerbakte ik reeds te spinazie. Ik dacht; zeevruchten, spinazie en wat crème fraiche, dat kan een smakelijke pastasaus opleveren. Dat bleek ook zo te zijn. Totdat ik halverwege de maaltijd mijn kies brak. Althans dat dacht ik. Ik dramatiseer graag als het gaat om de mimiek van de pijn. De steen die ik tussen mijn kiezen weg haalde bleek echter een parel te zijn. Dit is een voorbode; ik zal op een sprookjesachtige manier rijk worden.
donderdag 5 december 2013
Storm achter glas
Vandaag viel de avond iets vroeger dan normaal. In Scheveningen kwam een bijna paarse wolk over het water aanrollen. Het leek me grappig de storm eens van dichtbij te zien. Het blijkt vooral een goeie manier om even gezandstraald te worden. Daar is vast, op het gebied van health en wellness, een verkoopmodel aan te hangen. Iets met oude huidcellen en de Scheveningse natuurmethode. Inmiddels heb ik mijn toevlucht gezocht in cocktailbar Zahara waar ze Spaans Mahou bier schenken. In de bar bevindt zich een terrarium met kikkers en hagedissen, zo heb je wat te doen als je op je bestelling moet wachten. Onder het genot van een biertje en elektronische muziek raast de storm voorbij. Je kan er vanuit hier goed naar kijken. Door een grote glazen pui zie je het geweld op de boulevard. De hagedissen kijken vanachter het glas naar ons en wij kijken naar de mensen die achter de ramen voortkruipen tegen de wind.
woensdag 4 december 2013
Bodem
Vanavond hebben we gegeten in een Ghanees restaurant. De Turtle 1 staat op de Rotterdamse auto salon en de hoofdingenieur van dat bouwproject was er ook: Dokter Wormenor Albert Cophie a.k.a. Dr. Waco. We aten bonen, en yam en lightsoup. ‘Mijn half broer heeft een week les gehad….van een heks op de bodem van de zee,’ vertelde Waco en het is precies zo’n zinnetje, dat is het enige, wat je nodig hebt, om weer helemaal in Ghana terug te.
dinsdag 3 december 2013
Bedrukt Verleden
Vandaag was ik op bezoek bij een dame die me helpt bij een onderzoek naar haar grootvader. Haar eigen leven bleek niet minder enerverend te zijn. Ze werkte na de oorlog een tijdje in het Waldorf Astoria in New York en in het Hilton hotel in Brussel. Daar logeerde op een dag Billy Carter, de broer van de toenmalige president. Uit een prullenbak viste ze een door Carter doorgescheurde brief waaruit bleek dat hij en zijn gevolg op kosten van Khadaffi in dat hotel hadden gezeten. Merkwaardig. Ze heeft de brief aan elkaar geplakt, gekopieerd en naar de ambassade gebracht. De Amerikanen waren 'not amused'. Later is Billy in opspraak gekomen wegens schimmige zaakjes in Libie. De brief is thans in mijn bezit. Zoals je dat vaker ziet bij oude mensen, begint ook mijn gastvrouw zo langzamerhand een beetje op te ruimen. Niet alleen kreeg ik de brief mee, maar ook verslagen van onderduikers uit de tweede wereldoorlog, de ausweis van haar moeder waarin de letter j staat gestempeld en verordeningen van de burgermeester van Monnickendam. Toen ik mijn jas al aan had kreeg ik ook nog een zilveren tafelaansteker toegestopt. Enigszins onthutst kwam ik weer thuis, waar ik het materiaal begon te lezen.
Terwijl ik de onderduikverslagen op vergeeld papier aan het doornemen was, werd ik overvallen door een diepe neerslachtigheid. Er was er eentje bij in het Duits en de oorlog spat werkelijk van de pagina’s af. Een scene in de haven waarbij mensen tot de conclusie komen dat het reeds te laat is en dan lees je: ’Ganze familien begehen selbstmord.’
Terwijl ik de onderduikverslagen op vergeeld papier aan het doornemen was, werd ik overvallen door een diepe neerslachtigheid. Er was er eentje bij in het Duits en de oorlog spat werkelijk van de pagina’s af. Een scene in de haven waarbij mensen tot de conclusie komen dat het reeds te laat is en dan lees je: ’Ganze familien begehen selbstmord.’
maandag 2 december 2013
Basisinkomen (bij nader inzien)
Na mijn blog van gisteren over het standaard basisinkomen, attendeerde een vriend me op dit essay van Ronald Mulder.
Een zeer helder verhaal waarbij het hele idee in een historische context wordt geplaatst. Ik was sceptisch aangaande dit idee omdat ik me afvroeg of mensen gelukkiger zouden worden van gratis geld. Bovendien is het de vraag of iedereen wel z’n talenten wil ontwikkelen, of wil doen wat hij leuk vindt. Dat is namelijk het argument dat er aan ten grondslag ligt. Ik denk dat het sommige mensen tot waanzin kan drijven als ze moesten gaan bedenken wat ze echt leuk vinden.
Maar dat alles neemt niet weg dat het huidige systeem simpelweg begint vast te lopen. De verzorgingsstaat kraakt in z’n voegen. Er wordt van ons verwacht dat we nog meer gaan werken dan we al doen en tegelijkertijd ook veel meer voor onze eigen kinderen gaan zorgen en onze ouders. Er is geen baangarantie meer en tegelijkertijd zijn er 750.000 zelfstandigen. Het zal nog wel eens goedkoper kunnen zijn om iedereen een basisinkomen te geven van 1300 euro dan die hele bureaucratische rompslomp van subsidies en vergoedingen op de been te houden. Ik weet er alles van. Ooit werd de suggestie gewekt dat ik huursubsidie kon krijgen. Maar ze zijn van mening veranderd, nu willen ze alles weer terughebben. Het lijkt me op z’n zachtst gezegd zinloos geschuif met geld.Ik ben van gedachte veranderd, doe mij toch maar dat basisinkomen (dan kan ik de huursubsidie tenminste terugbetalen). Mijn rekeningnummer is: 2844989.
Een zeer helder verhaal waarbij het hele idee in een historische context wordt geplaatst. Ik was sceptisch aangaande dit idee omdat ik me afvroeg of mensen gelukkiger zouden worden van gratis geld. Bovendien is het de vraag of iedereen wel z’n talenten wil ontwikkelen, of wil doen wat hij leuk vindt. Dat is namelijk het argument dat er aan ten grondslag ligt. Ik denk dat het sommige mensen tot waanzin kan drijven als ze moesten gaan bedenken wat ze echt leuk vinden.
Maar dat alles neemt niet weg dat het huidige systeem simpelweg begint vast te lopen. De verzorgingsstaat kraakt in z’n voegen. Er wordt van ons verwacht dat we nog meer gaan werken dan we al doen en tegelijkertijd ook veel meer voor onze eigen kinderen gaan zorgen en onze ouders. Er is geen baangarantie meer en tegelijkertijd zijn er 750.000 zelfstandigen. Het zal nog wel eens goedkoper kunnen zijn om iedereen een basisinkomen te geven van 1300 euro dan die hele bureaucratische rompslomp van subsidies en vergoedingen op de been te houden. Ik weet er alles van. Ooit werd de suggestie gewekt dat ik huursubsidie kon krijgen. Maar ze zijn van mening veranderd, nu willen ze alles weer terughebben. Het lijkt me op z’n zachtst gezegd zinloos geschuif met geld.Ik ben van gedachte veranderd, doe mij toch maar dat basisinkomen (dan kan ik de huursubsidie tenminste terugbetalen). Mijn rekeningnummer is: 2844989.
zondag 1 december 2013
Basisinkomen
In Zwitserland maakt een groep zich hard voor een basisinkomen van 2000 euro voor iedere burger ongeacht of deze werkt of niet. Het bouwt voort
op een idee uit de negentiende eeuw dat we in de toekomst allemaal rijk zullen
zijn en zeeën van tijd hebben omdat machines het werk voor ons doen. Nu machines
daadwerkelijk het werk voor ons doen, stoppen we nog steeds al onze tijd en energie in
werk. Dat is zonde, zou je zeggen. Er is geld zat. Toch halen we misschien wel betekenis uit werk en zit het in ons systeem dat je eerst moet lijden voordat je echt kan genieten van een vakantie. Voor sommigen is het werk dat ze doen een vlucht voor de familie. Ze klagen erover, maar gaan er toch graag heen. Met een basisinkomen van 2000 euro heb je geen alibi meer om te klagen. Het belangrijkste probleem is denk ik toch de opvatting dat meer tijd voor jezelf iets goeds is. Misschien krijg je door dat basisinkomen wel
teveel tijd en kom je dan juist in de problemen. Goede beslissingen worden soms
ook onder druk gemaakt.
Abonneren op:
Posts (Atom)