Gisteravond is mijn oma overleden. Uitdroging, bloedarmoede en een niet noodzakelijk medisch onderzoek deden haar uiteindelijk de das om. Maar dat was de directe aanleiding en niet de oorzaak van het overlijden. Ze had geen zin om (hulpeloos) op een stoel te zitten. In het ziekenhuis zei ze al:' ik wil naar huis.' Daar is ze nu, thuis, de plek waar ik zoveel uren heb doorgebracht op ontdekkingstocht over de zolder en in de tuin. Ik heb er veel nieuwe woorden geleerd zoals traploper en voorkamer, maar het woord bijkeuken is geloof ik voor altijd met oma verbonden. Ze ligt nu thuis, ze is terug zoals ze dat zo graag wilde. Hartverscheurend om te zien, maar het is goed zo, weten we, het is goed dat ze geen lijdensweg heeft hoeven ondergaan. Ook medische onkunde heeft blijkbaar zo z'n eigen rechtvaardigheid. Ik had nog niet eerder kennis gemaakt met de dood en dit was misschien wel de meest vriendelijke introductie denkbaar.
dinsdag 31 augustus 2010
maandag 30 augustus 2010
Cellofaan
zondag 29 augustus 2010
Wachten
Olaf Tempelman bespreekt in de boekenbijlage van de Volkskrant het boek On balance van Adam Phillips, misschien wel een van de laatste voorvechters van de psychoanalyse. Zijn grote kracht? Toegeven dat psychoanalyse niet wetenschappelijk is waardoor zijn critici met lege handen staan.Tempelman citeert een mooie definitie van de fanaticus gegeven door Phillips: ' Fanatici zijn mensen die te lang hebben moeten wachten op iets wat weleens niet zou kunnen bestaan. En waar een buitensporige frustratie is, is altijd een valse oplossing.' Gisteren waren we op een feestje en daar sprak ik iemand ie beweerde niets te doen. Ze was niets aan het doen en ze was van plan te wachten totdat ze zou weten waar ze goed in was. Misschien kwam het door het artikel van Tempelman, maar ik meende al de eerste flikkering van fanatisme in haar ogen te zien. Misschien was zij ook wel aan het wachten op iets wat nooit zou komen.
vrijdag 27 augustus 2010
Doorvertellen
donderdag 26 augustus 2010
Reform
Vandaag zijn we een huis gaan bekijken in de Oosterpoortbuurt. Een huis voor de lieve G, wel te verstaan. Ik ging mee voor de gezelligheid. De huidige eigenaresse is een kinderpsycholoog en zij vertelde over achterbankkinderen. Ik had er nog nooit van gehoord maar dat zijn kinderen die van hockey naar pianoles worden gebracht, in de auto op de achterbank. Maar de ouders zijn verder eigenlijk niet met ze bezig. Als er iets met ze aan de hand is gaan ze namelijk weer op de achterbank maar dan naar de kinderpsycholoog. Het huis was leuk, maar klein en we hadden het vrij snel gezien, vandaar dat we overgingen op de kinderpsychologie. Ze voorspelde alvast de nieuwste trent. Na anorexia krijgen we binnen niet al te lange tijd orthorexia. Dat betekend dat je gezond wil eten. Alles uitwegen en zorgen dat je precies de juiste voedingstoffen binnenkrijgt. Dat klonk mij nou niet heel verkeerd in de oren. Totdat je beseft dat je er dan waarschijnlijk uit komt te zien als sommige reformwinkelmedewerkers.
woensdag 25 augustus 2010
Authentieke Bom
Vandaag moest er een bom ontmanteld worden bij Putten, dat betekende drie keer overstappen om in Groningen te komen. Het was een bom uit de tweede wereld oorlog. Dat heeft bijna iets gezelligs. Veel mensen moesten ook lachen toen ze het hoorden. Dit was toch wel heel koddig. Het heeft ook wel iets grappigs natuurlijk, of zelfs geruststellends. Vooral nu de war on terror toch een beetje diffuus begint te worden en we ons terug hebben getrokken uit Afghanistan, duikt daar ineens weer een snipper op uit een echte oorlog. Die tweede wereldoorlog, dat ging ten minste nog ergens over. Die bommen dat ware stoere dingen die uit vliegtuigen werden gegooid. Daar, pak aan. Tegenwoordig met die terroristen is het toch ook allemaal niet meer wat het geweest is. De stoere bom is een gordeltje geworden en die wordt dan weer gedragen door mannen in een jurk die zich het liefst opblazen in een gezellige winkelstraat. Dat noem ik nou de vertrutting van het oorlogvoeren. Mij is het allang duidelijk, we moeten terug naar het een op een duel.
dinsdag 24 augustus 2010
File
In Beijing hebben vrachtauto's nu al tien dagen in een file gestaan. De chauffeurs klagen dat de lokale bevolking veel te hoge prijzen rekent voor het eten en drinken. Dit meldde de BBC radio vandaag. Dat was dan even in het klein een hele harde les in het mechanisme van de vrije markt. Waar schaarste heerst schieten de prijzen omhoog. Ik hoor het die marktvrouwen al zeggen:' tja u kunt natuurlijk ook uw vrachtwagen verlaten en het in een dorp verderop proberen.' Filevorming is overal ter wereld een probleem en dat gaat alleen maar toenemen. Leven in een permanente gridlock. Het doet me denken aan een fantastisch kort verhaal van Jonathan Letham dat ik aantrof in zijn bundel Men and commics. Het gaat over het leven in een auto, waarbij mensnen zich hooguit de luxe kunnen permiteren naar apartments on tape te kijken. Dat zijn vastgoedvideos oorpspronkelijk bedoeld voor de hogere klasse die aan de andere kant van de muur nog wel in hun appartementen wonen en huizen kopen. Wonen in een appartement met gangen, deuren en kamers is een fantasie geworden. Ook voor veel Chinese vrachtwagenchauffeurs zal dat ook een fantasie zijn, al was het dat vermoedelijk al voordat ze in die permanente file stonden.
maandag 23 augustus 2010
Byron
zondag 22 augustus 2010
Hier wordt bepaald wat jij draagt
chelfitsch
vrijdag 20 augustus 2010
GH01: Market Queen
Vandaag ben ik op de ambassade van Ghana geweest voor de visumaanvraag van mijn vader en mijzelf. Als je nummertje verschijnt ben je aan de beurt. Althans dat lijkt zo. Bij de ambassade van Ghana gaat het net even anders. Als jouw nummertje voorbij komt dan mag je op een stoel komen zitten in de kamer van de dame die het afhandelt. Het kan dan gemakkelijk zo zijn dat je nog een kwartier moet wachten omdat ze met je voorganger bezig is. Dat is overigens geen straf want het lijkt wel een soort toneelstukje.Het praten en afhandelen van zaken gaat op een vreemd soort formele en tegelijk informele wijze. Soms gaat de telefoon en wordt er in het Ghanees (twi) gebabbeld. I wil have the fourhundred and fifty now, zegt ze tegen de man naast mij als ze heeft opgehangen. De vijftigjes vliegen door haar handen met een gemak en achteloosheid van een marktvrouw. De pakketten met formulieren en paspoorten gleden achterloos uit haar handen in een kartonnendoos op de grond. Paf, paf.
Klepelen
Terwijl ik opschrijf dat er in de jaren zeventig nog tijd en geld was voor de snelweg, schijnt buiten de zon. Ik moet het gras nog maaien. Frits den Hollander van Rijkswaterstaat, werkzaam aan de droge kant, babbelt in mijn koptelefoon over planten, bomen en strubben. Hij kan leuk vertellen, deze boswachter van de snelweg. Het gras werd vroeger geklepeld. Zeven keer per jaar raasde er een machine door de snelwegberm en die milimeterde de boel. Het was toen zo glad als een biljartlaken. Pas later maaide men minder en werd het gras verwijderd om de grond te verschralen. Verschraling? Jawel meneer. Verschraling daar houden sommige planten van, bomen niet, maar veel planten wel. Van de 1500 plantensoorten in Nederland groeien en 800 lop de schrale grond van de snelwegberm. Dat is niet niks, denk je dan. Zal ik koffie zetten? De zon schijnt. Ik ga naar buiten om het gras te maaien, dat moet ook gebeuren. Daar houden de buren van.
woensdag 18 augustus 2010
Lifestyle
In de New York Times van gisteren werd melding gemaakt van de problemen die de stad Maastricht ondervindt van het drugstoerisme en het juridische gevecht van de gemeente daartegen. In recent years, crime in Maastricht, a city of cobblestone lanes and medieval structures, has included a shootout on the highway, involving a Bulgarian assassin hired to kill a rival drug producer. Bulgaarse huurmoordenaars op de snelweg van Maastricht, dat is toch niet mis, dan tel je wel mee in de internationale pers, lijkt me. Eindelijk een modern grootstedelijk imago. Maar zijn ze er blij mee? Welnee, er wordt weer van alles geprobeerd om het illegaal te maken voor niet Nederlanders om in coffee shops boodschappen te doen. Flauwekul natuurlijk want dan zouden landen binnen Europees verband vanuit veiligheidsoverwegingen ineens hun grenzen kunnen sluiten voor andere nationaliteiten. Het artikel gaat verder. As business has boomed, many of the Dutch coffee shops — dingy, hippie establishments in the ’80s and ’90s with a few plastic tubs of marijuana on the shelves — have become slick shops serving freshly squeezed orange juice and coffee in fine china. Het lijkt me duidelijk dat dit soort tenten nooit meer weg gaan, ze kunnen beter gaan onderzoeken of het ook in andere landen tot de mogelijkheden behoort. Coffeeshops zijn lifestyle geworden. Je hoeft het niet te roken, daar wordt je alleen maar moe van, als er maar een hennept handdoekje in de wc ligt en hennept zeep. En een handdoekje met een hennep blad. Uiteindelijk gaat het om het imago niet om het gebruik. Wat dat betreft zit de consument wel op een lijn met de gemeente. Denk ik.
dinsdag 17 augustus 2010
Honger
Vandaag lasagna gemaakt en griesmeel. Ik eet me de afgelopen tijd een ongeluk. Waarschijnlijk toch te wijnig geslapen in de bergen. Van slaap krijg ik honger. Tussen het uitwerken van interviews een verhaal gelezen van Sherwood Anderson in het book Winesburg Ohio dat ik bij Shakespeare and Company in Parijs heb gekocht. Het verhaal heet The untold Lie en gaat over twee boerenknechten, een oudere en een jongere, de oudere heeft kinderen met spichtige benen.De jongere is een rokkenjager. Het is schitterend opgeschreven. Als de jongere om advies vraagt aan de oudere wat hij moet doen met het meisje dat hij zwanger heeft gemaakt zoomt Anderson uit en beschrijft de omgeving.'There they stood in the big empty field with the quiet corn shocks standing in rows behind them and the red and yellow hills in the distance, and from being just two indifferent workmen they had become all alive to each other.' (p.205) Op dat moment schijnt de waarheid van het leven op alles en iedereen. Dan nog wel, als er nog niet geantwoord is. Niet antwoorden is de enige manier om niet te lieggen. Het is zeer goed en verrassend opgeschreven. Het lijkt duidelijk dat Hemingway zich door hem heeft laten inspireren.