maandag 7 september 2015

Nieuwe definitie van gezondheid

Vandaag was ik bij een lezing van Machteld Huber die een nieuwe definitie van gezondheid heeft gelanceerd naar aanleiding van het feit dat ze als arts zelf een paar keer flink ziek is geweest. De WHO (World Health Organisation) hanteert een definitie uit 1948: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity. Machteld Huber’s definitie gaat uit van de kracht van het individu. Huber heeft voor haar theorie geput uit onderzoek naar de holocaust overlevers. Uit onderzoek is gebleken dat er drie parameters zijn waarmee de kansen van overleven worden vergroot.
1. Je moet je bewust zijn van je omgeving en weten waar je bent.
2. Instaat zijn invloed op je omgeving uit te oefenen.
3. Zin geven aan je omgeving door bezig te blijven.
Huber heeft daar nog een vierde aan toegevoegd en dat is dat je verbonden blijft met je sociale omgeving.

Iedereen is het erover eens dat fysieke gezondheid belangrijk is, maar de gevoelswaarde wordt eigenlijk onderschat. Met name beleidsmakers lachtten dit aspect weg volgens Huber. Ziedaar de definitie van een specifiek soort wetenschap dat vandaag de dag de boventoon voert. Jij kunt je wel goed voelen, maar volgens onze metingen ben je ziek.
Het zal dus ook nog wel even duren voordat de nieuwe definitie wordt doorgevoerd, al was het maar omdat er flink verdient wordt aan pillen en behandelingen.We zijn nog niet helemaal klaar voor preventie.