woensdag 16 september 2015

Economisch blindstaren



Landschapsarchitect Adriaan Geuze werd in zomergasten geïnterviewd over zijn visie op Nederland. Hij gaf aan dat hij de snelweg niet begreep. Wat hij bedoelde was dat al die eclectische bouw langs de snelweg niet in een Nederlandse landschapstraditie past. Een bijkomend probleem is dan denk ik dat je niet meer begrijpt waar je bent. Sinds Machteld Huber een nieuwe definitie van gezondheid heeft gelanceerd weten we dat die orientatie een van de vier peilers van gezondheid betreft.
Op dertien september jongstleden schreef Heleen Mees een gastcolumn op de Volkskrant pagina waarin ze suggereert dat het goed zou zijn om de bewoners van noord Nederland naar de Randstad te verhuizen. De Chinezen doen dit soort verhuisoperaties ook en hebben er veel succes mee. Heleen Mees vergeet voor het gemak even dat mensen zich wellicht ook hechten aan een plek en dat dit ook deel uitmaakt van hun geestelijk en fysieke welbevinden. Dat is toch een economische factor? 
We hebben volgens Geuze in Nederland kleine woonkernen waaruit we makkelijk het landschap in kunnen fietsen. Als we een Snelwegstad bouwen, is er geen ontsnappingsmogelijkheid meer. De mix van stad en land is om tal van redenen belangrijk.
Mensen zouden in de stad volgens Mees meer werk kunnen krijgen en als iedereen weg is uit Slochteren kunnen we daar weer lekker naar gas gaan boren. Ook goed voor de economie. Ze heeft duidelijk niet naar Adriaan Geuze gekeken. Die zou haar bestraffend hebben toegesproken met de woorden:’Nederland is zo succesvol omdat het China niet is. We moeten opzoek naar technologie om aardbevingen te voorkomen en dat dan weer gaan exporteren. Dat is pas goed voor de economie.’
Het advies van Heleen Mees lijkt ook een beetje op het Droste effect. Het land dat zo beroemd is vanwege zijn kopieergedrag moeten we gaan kopiëren. Misschien was deze column alleen maar een gedachte experiment, maar die was dan niet zo geslaagd. Misschien had ze beter iets over de vluchtelingen kunnen zeggen.Dat gaat ook over het verplaatsen van mensen en die zouden wel een bijdrage aan de economie kunnen leveren.