zondag 26 oktober 2014

Theater van de Smaak

In haar column dit weekend in de NRC doet Rosanne Hertzberger iets ongelofelijks. Ze ontmaskert het menselijk theater van de smaak. Als we eikenhout proeven in wijn of een vleugje vanille, dan is dat volgens haar onzin omdat onze smaakpapillen er niet goed genoeg voor zijn om dit te kunnen onderscheiden. Het is allemaal theater volgens haar. Dat klopt, maar wat is daar mis mee? We hebben nu eenmaal een betere smaaksensatie in een vijf sterren restaurant dan in een donkere kelder met een plakkend tafelaken waar het naar urine ruikt. Natuurlijk zal die persoon in de kelder zeggen dat het eten in de gevangenis verschrikkelijk was. Dat eten maakt deel uit van een totaalsensatie. ‘Waar we ons zorgen over moeten maken, zijn de waanideeën van de consument die zijn poefcapaciteit overschat en zijn subjectiviteit onderschat, ’ zegt Hertzberger. 

Met dat laatste bedoelt ze waarschijnlijk dat veel mensen hun subjectiviteit aan zien voor objectiviteit. Dat biologisch eten vooral gaat om lifestyle, dat wisten we toch allang? En wat maakt dat uit? Net alsof niet in alle lagen van de samenleving verhaaltjes worden verteld. Alsof de politiek oprecht is, of het bedrijfsleven. We geloven uiteindelijk waar we zelf zin in hebben. Ik denk dat het geloof in het theater van de smaak nog wel de minst ernstige vorm van vermaak is. Je kan ook geloven in de zuivere Islam bijvoorbeeld. Kan mevrouw Hertzberger daar haar zorgen niet over uitspreken? Oh nee, daar wordt al teveel over geschreven. Dan dus maar iets over voedsel.