dinsdag 21 oktober 2014

De smaak van Europa


Jonathan Holslag mocht bij Tegenlicht praten over de toekomst van Europa.
We maakten in de negentiende eeuw China verslaafd aan Europese producten. Nu is het zo dat wij verslaafd zijn aan goedkope spullen uit China en Amerika.
Door de goedkope-rotzooi-winkels kunnen we in Europa geen nieuwe en betere spullen maken. ‘Je haalt uit je samenleving de behoefte om scherp te reflecteren op schoonheid en smaak. Het gaat over zoveel mogelijk materiele dingen te vergaren en dat wordt dan het ijkpunt van welvaart.’ Aldus Holslag.
Hij is gaan kijken in Europa en vond in Oostenrijk een deel van de oplossing. Ze zijn erin geslaagd meer banen te creĆ«ren in maakindustrie. Het is een land waar het welbevinden erg hoog ligt. ‘Er wordt sterk technische onderwijs gegeven in prachtige gebouwen,’ zegt Holslag. Hij vertelde dat er in Linz een opleiding is voor loodgieters in een fantastisch gebouw en dat de dakgoten er daar ontzettend goed uitzien. Consumenten willen daar ook voor betalen. Dat vind ik wel een mooie opmerking. Zorg ervoor dat mbo studenten in paleizen worden opgeleid. Dat zal bijdragen aan hun eigenwaarde.