donderdag 16 oktober 2014

politieke kickstarter




Een vriend wees me op het interview met Peter Thiele in de Groene Amsterdammer. Ik kende hem niet, maar hij is rijk geworden met PayPal (internet betaalmethode). In de Groene waren ze lovend over hem. Hij zit ook op de lijn met Piketty. Thiele zegt namelijk dat we met ons geld eigenlijk niet zo gek veel nuttige dingen doen, we pompen het rond en maken nog meer geld.
Hij zegt: "Een samenleving die niet droomt eindigt met Twitter als symbool van vooruitgang"
Thiel is een schreeuwlelijk, maar hij heeft wel een goed punt. Dan Carlin, een andere schreeuwlelijk, heeft trouwens het idee dat we met dat internet wel degelijk wezenlijk dingen zouden kunnen doen. Hij denkt dan met name in de richting van het vastgeroeste politieke systemen van Amerika. Hij zegt dat als er een Republikeinse kandidaat staat te debatteren met een Democraat, dat  ze het nooit over dingen zullen hebben die hen allebei schaadt. Bijvoorbeeld over het aannemen van enorme grote sommen campagne geld. Als je een derde kandidaat hebt, die op een andere manier is binnengekomen, dan kan het daar ineens wel over gaan. 

Carlin denkt aan een politiek soort kickstarter. Bij kickstarter wordt je geld pas geïnd op het moment dat het project daadwerkelijk doorgaat. Je zou zo ook op een kandidaat kunnen stemmen die helemaal niet bij een politieke partij behoort maar wel een goed idee heeft. Via kickstarter miljoenen stemmen vergaren en die figuur dan lanceren om orde op zaken te stellen. Dat is het visioen van Dan Carlin. Ik denk dat Peter Thiel zo'n project wel zou willen financieren.