dinsdag 26 augustus 2014

Wolf PAC


De  The Young Turks (TYT) is een interessante progressieve talkshow. Cenk Uygur, de oprichter heeft ook een initiatief gelanceerd onder de titel Wolf PAC. Hun doel is het om voorbij te gaan aan het praten over corruptie en die corruptie (in de Amerikaanse politiek) zelf aan te pakken. Via artikel vijf willen ze een 28ste amendement doorvoeren zodat grote sponsoren geen donaties meer kunnen doen aan politieke partijen. Dit is hun idee:

"Corporations are not people. They have none of the Constitutional rights of human beings. Corporations are not allowed to give money to any politician, directly or indirectly. No politician can raise over $100 from any person or entity. All elections must be publicly financed."

Of ze het gaan redden is de vraag, maar het initiatief valt te prijzen. Dan Carlin interviewt hem voor ‘common sense’ en hij verwoordt het onderbuik gevoel van veel luisteraars als hij zegt dat er een angst heerst dat het gebruik van het vijfde artikel kan leiden tot nog meer amendementen.
Uygur verwerpt dit omdat Democraten en Republikeinen het over maar weinig dingen echt eens kunnen worden, maar dat hierover wel consensus bestaat. Zowel ter linker als ter rechter zijde willen politici corruptie bestrijden. 

Of dit idee er niet was gekomen zonder Occupy Wallstreet, weet ik niet. Het is voor de bedenker van Wolf Pac in elk geval het moment geweest om de campagne te lanceren met tamelijk veel succes. Als ze slagen zou dat voor mij het eerste voorbeeld zijn waarin Occupy z'n nut heeft bewezen en echt tot veranderingen heeft geleidt via deze 'spin off'.