zondag 17 augustus 2014

Groentjes versus Blauwtjes


Ik stel een experiment voor: laten we in het nieuws en op sociale media een jaar lang het begrip antisemitisme niet gebruiken. Wie het over Israƫl en Gaza wil hebben krijgt al snel ook met dat begrip te maken. Het overschaduwt de discussie voortdurend.
Dat er antisemitisme een rol speelt in allerlei commentaren geloof ik direct. Maar laten we proberen daar nou juist niet op in te gaan en te focussen op de bombardementen. Proberen aan te tonen dat veel kritiek antisemitisch is, lost niks op. Je ziet ook dat mensen de krant heel selectief lezen. De ombudsmanvan de Volkskrant zegt dat hij verschillende klachten heeft gekregen van moslims dat de krant teveel pro Israel zou zijn. Hij heeft net zoveel e-mails gekregen van IsraĆ«lische zijde met een omgekeerde klacht. 
Misschien moeten we het maar eens hebben over Blauwtjes versus de Groentjes.  Dat klinkt al een minder beladen en doet ook niet onmiddellijk aan de Tweede Wereldoorlog denken.

Blauwtje: 'Zie je wel, jullie zijn typische Groentjes, jullie willen van de wereld een groenere plek maken, daarom bombarderen jullie Blauwe scholen en Blauwe woonwijken. De Groentjes zijn niet te vertrouwen.'
Groentje: ' Nee hoor het is zelfverdediging. De Blauwtjes schieten zelf uit Blauwe scholen, daar kunnen we niets aan doen. De Blauwtjes zetten hun eigen bevolking in als schild. Met Blauwtjes kun je geen afspraken maken.'