zaterdag 30 januari 2016

Drone hunting

drone-hunting1
Je buren bespioneren met een drone. In Amerika gebeurt dat regelmatig en omdat het Amerika is, wordt een drone ook regelmatig uit de lucht gehaald door iemand met een wapen in huis.

In America hebben mensen nog een reden gevonden om wapens in huis te hebben; het neerschieten van drones. Het is al regelmatig gebeurd en in een geval heeft een rechter bepaald dat het toegestaan was om de drone uit de lucht te halen. In het stadje Deer trail in Colorado, zijn mensen van plan om militaire drones uit de lucht te halen als ze binnen duizend voet van hun huis komen. Ik ben het niet vaak eens met die wapengekken, maar dit kan ik eigenlijk wel begrijpen. Een man heeft in Deer Trail zelfs geld gezet op onderdelen van de drone. 25 dollar van de benzine tank, bijvoorbeeld. 

In dit artikel in de New York Times wordt een referentie gemaakt aan een hype in 1990 in New York waarbij mensen massaal telescopen kochten om bij hun buren naar binnen te gluren. ‘We are not selling morality, we are selling telescopes,’ zei een verkoper destijds tegen de krant. Voyeurisme is van alle tijden. Met de drone wordt daar weer een dimensie aan toegevoegd. Toch zou je kunnen beargumenteren dat er bij de telescoop nog een hoop aan de verbeelding wordt overgelaten en dat dit bij de drone alweer minder is. Het verschil tussen porno en erotiek. Het voyeurisme leverde een goeie Hitchcock film op;
‘Rear window’. Het is wachten op de eerste drone film. Dat zal ongetwijfeld gaan over iemand die van verveling zichzelf maar gaat filmen in zijn eigen huis.