maandag 1 september 2014

Excarnation


Op de Stone staat een interessant artikel over het opvallend immateriƫle aspect van onze materiƫle cultuur als het gaat om seksuele beleving. Prof Richard Kearney
zegt dat zijn studenten sporadische seksuele contacten meestal online inleiden door partners te benaderen via allerlei sites. Dit spaart ze de rompslomp van het eindeloos om elkaar heen draaien en eventuele culinaire verleidingstactieken. Kearney zegt dat er in plaats van incarnation (vlees worden) spraken lijkt te zijn van een toegenomen excarnation (ontvlezen?) waarin we steeds meer geobsedeerd raken door het lichaam zonder het lichamelijke.

Aanraking is de meest universele van onze zintuigen zegt Aristoteles. Zelfs als we slapen staat ons lichaam nog steeds ‘aan’ , we voelen verschil in temperatuur en vochtigheid. Hij ging daarmee in tegen de heersende gedachte (van Plato) dat de blik superieur was en de aanraking de laagste van de zintuigen. Volgens Plato was het te primair, maar volgens Aristoteles is het ‘vlees’ een complexe membraan die wel degelijk ook interpreteert.

Deze ‘strijd’ is uiteraard verloren door Aristoteles en de blik is het primaire zintuig geworden. Pornografie is niet voor niets een miljoenen business. Richard Kearney betoogt dat het nodig is om weer van de i-cloud af te komen en terug te landen op aarde. Voelen hoort bij een volledig mens zijn en we dienen dat weer opnieuw te waarderen.