vrijdag 26 september 2014

Stem op de toekomst

Er kan gestemd worden op een ontwerp dat ik heb gemaakt voor een paviljoen op het landgoed Freaylemaborg in Slochteren; een reddingsstation.

Ik wil een gebouw maken dat nuttig zou kunnen zijn voor een toekomstig landschap en dat tegelijkertijd verdacht veel zou kunnen gaan lijken op een landschap uit het verleden. In de middeleeuwen had je rondom Slochteren vooral moerasgebied. Vanaf Groningen liep via Engelbert, Harkstede en Slochteren tot aan Appingedam een zandrug die het gouden pad werd genoemd. Terwijl grote delen onbegaanbaar waren vanwege het moeras, floreerde op het gouden pad de commercie en de cultuur.
 Als de zeespiegel stijgt moeten we daar niet direct van in paniek raken. Het gouden pad krijgt juist een nieuwe toekomst. Er kunnen vanaf het reddingsstation excursies worden gemaakt naar het moeras en de eco-ruines van voormalige herenboerderijen. Cultuur en toerisme zullen weer gaan floreren op deze zandrug (natuurlijk al snel de goudkust genoemd) en de reddingsbrigade Fraeylemaborg zal daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren. Zolang de zee er nog niet is, zal dit paviljoen gebruikt worden als tentoonstellingsruimte en artist in residency. Life Savers kunnen dan werk maken dat reflecteert op de komst van de zee.