zondag 28 september 2014

Zwarte Piet als anti-jihad buddy


Ooit was het belangrijkste doel van de media om mensen te informeren, maar dat doel is al erg lang vergeten. De media faciliteren de agenda van minderheden die iets vinden. Wanneer namelijk de mening van de kleine groep flink tegen de orde indruist, heb je een verhaal.
We zijn bang voor Muhajiri Shaam, maar jonge jihad strijders die afreizen naar het kalifaat zijn volgens Bas Heijne en anderen eerder door de film Scarface geïnspireerd dan door Allah. Straffeloos om je heen schieten is fun. De genuanceerde berichten waarin dit val te lezen, zijn zeldzaam in de krant. Nederland is toch bang voor aanslagen. De berichten over terrorisme lijken op de berichten over Zwarte Piet. Filosoof Sebastian Valkenberg schreef er dit weekend een mooi stuk over in het NRC. Hij spreekt over de dictatuur van de minderheid. Iemand voelt zich gekwetst en heeft dus het morele recht een traditie te veranderen waar het merendeel van de bevolking tot dan toe geen moeite mee had. De media zwengelt zo’n discussie aan en faciliteert die.  Zodra de politiek zich ermee gaat bemoeien is de zaak verloren. Ik ben benieuwd wanneer ze vloeken in het openbaar gaan verbieden. Een hoop Christenen voelen zich gekwetst. Nog eventjes en we wonen zelf in een soort kalifaat. 
Zowel de Zwarte Pieten haters als de IS aanhangers voelen zich moreel boven de rest verheven en menen dat ze de wet kunnen bepalen. We moeten de media wat meer censureren, denk ik. We kunnen het beste het voorbeeld nemen aan de campagne van de Britse overheid tijdens de voorbereiding op de  Tweede Wereldoorlog. De bevolking was als de dood voor bombardementen op hun steden. De Britten moesten echter gewoon blijven consumeren in de tussentijd. Dit stond er op de poster:’ Keep calm and carry on.’  Sinterklaas is ook het feest van het consumentisme. Zwarte Piet gooide altijd flinke handen vol pepernoten door de kamer. Een groter symbool voor verkwisting en consumentisme is er niet. Zwarte Piet kan ons redden door Nederlanders over te halen om in ruil voor een i-phone op pakjesavond niet naar het Kalifaat af te reizen. Zwarte Piet als anti jihad buddy. Ik zie het wel voor me.