zondag 21 september 2014

Boots on the ground


Macchiavelli wordt geassocieerd met machtspolitiek. Op de vraag wanneer een natie oorlog moet beginnen antwoordt hij: ’wanneer je kunt.’ In ‘the art of war’ noemt hij ook het belang van een veldoorlog (Obama zou zeggen:’ boots on the ground’). Dat is namelijk de enige manier waarop de de vijand weet tegen welke natie hij vecht, niet alleen in militair opzicht maar ook de natie die erachter schuilgaat. Volgens Firmin DeBrabander een filosoof werkzaam aan de het Maryland Institute College of Art in Baltimore, is dat het probleem met de inzet van drones. Er klopt iets niet aan het op afstand uitschakelen van mensen. De vijand weet niet eens wie het is, een anonieme vijand.je zult ook minder respect krijgen van de vijand en misschien is respect wel noodzakelijk voor overgave. Macchiavelli was een groot voorstander van dienstplicht.

'Every citizen must get a taste of military discipline — and sacrifice. Every citizen must have a stake, an intimate investment, in the wars his nation fights,’ citeert DeBrabander macchiavelli.

Het is met drones ineens mogelijk om oorlogjes te voeren zonder al te veel te merken van de consequenties. Als we niet bereid zijn ons op te offeren, zegt DeBrabander, dan is de oorlog wellicht niet de moeite waard om uitgevochten te worden. lees zijn artikel hier.