zondag 14 september 2014

Derde Wereldoorlog?


Nederland leidt Syrische diplomaten op voor een toekomstig ministerie van buitenlandse zaken, las ik in de Volkskrant. Een ministerie voor de post Assad en post IS democratie. Dit lijkt me een sterk staaltje van wishfull thinking. Mocht de ‘coalition of the willing’ nog van de grond komen dan is die democratie nog verder weg dan ooit. Als we IS gaan aanvallen dan doen we dus exact wat zij willen dat we doen. Daar zijn onthoofdingen ten slotte voor bedoeld; de vijand uit zijn tent lokken en zorgen dat hij burgerslachtoffers maakt. De haat tegen Amerika zal oplaaien en de ranken van IS zullen vermoedelijk gaan aangroeien. Overigens is de situatie in de Oekraïne pas echt zorgwekkend voor de VS en Europa. Zeker nu de VS zogenaamde  ‘tripwire forces’ willen gaan sturen. Ze gaan onder meer trainingen geven aan het Oekraïens leger. Het is een gevaarlijk provocatie. Rusland voelt zich al in het nauw gedreven en er worden al dreigingen gemaakt met het kernwapens die Rusland nog heeft. Deze tv uitzending liegt er niet om. 
Bij de eerste wereldoorlog was er sprake van een domino effect dat niet meer te stoppen leek. De een beweegt, dus de ander ook en op den duur komt er een soort ‘doomsday’ machine' in werking. Iets dat buiten de controle van mensen omgaat.
We staan op het punt onszelf de derde wereldoorlog binnen te rommelen. Bij de eerste wereldoorlog was alleen de dood van een prins al genoeg. Nu hebben we een neergeschoten Boeing als stok om mee te slaan. We slaan vooral onszelf.