donderdag 11 september 2014

ISIS schande voor echt fundamentalisme


Nu heeft Slavoj Zizek ook zijn licht laten schijnen over ISIS. Hij vraagt zich af of ze wel echt geloven. Als je overtuigt bent van jezelf, zo is zijn stelling, hoef je de niet-gelovigen niet af te slachten. Dan laten die je koud. Hij noemt Tibetaanse monniken en Amish als voorbeeld.

“In contrast to true fundamentalists, the terrorist pseudo-fundamentalists are deeply bothered, intrigued and fascinated by the sinful life of the nonbelievers. One can feel that, in fighting the sinful other, they are fighting their own temptation. This is why the so-called fundamentalists of ISIS are a disgrace to true fundamentalism.”

Ik denk wel dat het een goede analyse is. Wie het hardste schreeuwt tegen het kwaad van de ongelovigen en zelf verkrachtend en moordend door het land trekt met Zwitserse horloges aan de pols, is vooral tegen zichzelf aan het vechten. Overigens is dat geweld ook bedoeld om duidelijk te maken dat ze daar niet meer weg gaan. Het kalifaat dat moeten grenzen tot en met Spanje is natuurlijk een publiciteitsstunt. Soennieten willen vooral hun plek in Irak veilig stellen. Dat kan alleen met geweld. De ‘coalition of the willing’ gaat weer een hoop kwaad bloed zetten.