donderdag 24 juli 2014

Tepelbikini of anatomische route kaart?





















Eleanor Haswell ontwierp een anatomisch correcte onderbroek voor haar kunstproject Why Are You So Afraid Of Your Own Anatomy? het is feministisch bedoeld en het gaat erom dat de vrouw weer de macht terug krijgt over haar eigen beeldvorming. De vraag is wat je precies wil bereiken als vrouw wanneer je dit aantrekt. Is het een constante herinnering aan jezelf hoe het er van binnen uitziet? Wil je een potentiële verwekker op weg helpen? Is het in die zin een roadmap to pregnancy? Tja, dan ben ik bang dat het niet gaat werken. 

Het is duidelijk de bedoeling dat de afbeelding de vagina deseksualiseert, maar daarvoor is dat plaatje niet nodig. Het formaat onderbroek is voor iedere man genoeg om volledig ongeïnspireerd te raken. Ik vraag me ook af waarom deze feministe haar broek of rok überhaupt nog uittrekt. Het is kenmerkend voor een bepaald soort feminisme. Eerst verleiden en uitkleden en dan op het laatst even een statement willen maken. Pas erop geen projecties op mijn vagina, dit is hoe het eruit ziet. 

Een geslaagder project is van de ontwerpers Robyn Graves en Michelle Lytle. Zij ontwierpen de boobbikini. Ook hier is het doel deseksualiseren  en wel van de tepel. Het goede daaraan is dat in Amerika de tepel echt wel een issue is. We kennen natuurlijk ook nipple gate met Janet Jackson. De tepel is het ultieme erotische deel van de vrouwelijke borst. Er zijn in Amerika zelfs speciale extra tepel doekjes te koop om de de tepel aan het oog te onttrekken in een bikini. Daarom vind ik deze tepel bikini wel grappig omdat het allereerst een shock tot gevolg heeft dat de vrouw in kwestie misschien topless is. Op die manier wordt de waarnemer met zijn eigen obsessies geconfronteerd.