maandag 7 juli 2014

Een kalifaat voor Henk en Ingrid

Na de Tweede Golfoorlog waren er mensen die zeiden: ’Er is gelogen over massavernietigingswapens, maar het is goed dat Sadam Hoessein weg is. Dat was een schurk.’
In het machtsvacuüm is Al Qaida opgekomen en nu dus ISIS. Diezelfde mensen die eerst Sadam een schurk vonden zien nu in ISIS gevaarlijke terroristen. Het is de vraag of het klopt. Dit is voorbij Al Qaida, zou ik zeggen. ISIS plaatst geen autobommen, ze nemen steden in.
Waarschijnlijk is ISIS een zegen voor de regio. ISIS is extreem gewelddadig, maar het is niet ongewoon in het Midden Oosten.
Wat ISIS doet in Irak en Syrië is eigenlijk het in praktijk brengen wat de Amerikanen ook als optie hadden, acht jaar geleden: De drie staten oplossing. In zekere zin begon de ellende natuurlijk al na de eerste wereldoorlog toen het Ottomaanse Rijk was  weggevallen en de Engelsen en Fransen zogenaamde protectoraten hadden in het Midden Oosten. Zij maakten de regio moedwillig onstabiel.
De Engelsen bombardeerden een etnische minderheid, de Soeni’s, tot de koloniale bureaucratische klasse. Als de Soeni’s opkwamen voor zichzelf kwamen ze eigenlijk ook op voor Britse belangen. Een heel slim trucje van de Engelsen.
Het zaadje van haat en nijd werd gepland. ISIS zorgt voor stabiliteit in de regio en veroorzaakt en passant ook nog een onafhankelijk Koerdistan. 

We maken ons nu zorgen over Nederlandse moslim meisjes die door terroristische loverboys naar het kalifaat worden gelokt. Ik vind het niet zo gek dat ze weg willen. Het lijkt me als moslim niet prettig om in Nederland te wonen. Je moet niet vergeten dat er een politicus rondloopt die gewoon hardop zegt dat hij moslims weg wil hebben. Hij ontkent het allicht, maar hij laat er geen twijfel over bestaan. Waarom wordt er dan in de media toch nog geschokt gereageerd op verhalen over Syrië-gangers en nu het vertrek van de maagden naar Irak? Sommige meisjes worden intensief begeleid om te voorkomen dat ze weggaan en anderen worden in de gaten gehouden. Misschien speelt niet de aantrekkelijkheid van het Kalifaat van ISIS, maar de behandeling van moslims in Nederland een belangrijke rol.

Geert Wilders wil namelijk ook een grens overschrijdend kalifaat, maar dan voor Henk en Ingrid.