dinsdag 13 september 2011

Moral Fantasy


Al eerder schreef ik over het boek waarin de briefwisseling tussen filosoof Gunther Anders en Hiroshima Piloot Claude Eatherly is opgenomen. Het is een interessante casus want zoals Anders schrijft in eenvan zijn brieven ' the more boundless the deeds the smaller the hindrance.'
Hij bedoelt hiermee dat we het moeilijker vinden om persoonlijk 1 individu om te leggen dan op de knop te drukken waardoor 100 duizend mensen over kling worden gejaagd. Het probleem is dat Eatherly dus wel vreselijke pijn voelt maar als een held wordt behandelt. Om toch schuldig te worden bevonden gaat hij banken beroven, maar dat mislukt de hele tijd.
Er bestaat volgens Anders een gat tussen ons vermogen dingen te maken en ons vermogen ons dingen voor te stellen. We hebben volgens hem de morele verantwoordelijkheid om  ons wel degelijk een voorstelling te maken van wat ons handelen in de wereld betekend. Onze opdracht is volgens Anders: To widen your moral fantasy.

Het is een opdracht die vandaag de dag nog steeds grote geldigheid heeft. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld proberen een voorstelling te maken van wat de oorlog in Afghanistan concreet heeft opgeleverd: de oude Al Qaeda kliek is opgeruimd, maar er zijn miljoenen fanatiekelingen voor in de plaats gekomen die ook in de grensstreek wonen met Pakistan. De Al Qaeda tak in Jemen werkt aan de productie van ricine, een sterk gif goed te gebruiken bij aanslagen in afgesloten ruimtes zoals metrotunnels.