woensdag 25 april 2012

Samen voor ons eigen


 
Haye van der Heyden, een mij onbekende toneelschrijver en televisieserieschrijver,
schreef een artikel in de Volkskrant waarin hij zijn waardering voor Geert Wilders probeerde uit te leggen. Hij vindt Geert Wilders dapper.Vervolgens probeert hij het hele artikel door te bewijzen dat Geert Wilders helemaal niet rechts is. Wilders verzet zich ten slotte tegen de bestaande orde en dat is een activiteit die eerder met links geassocieerd wordt. Alles wat vroeger links is, is nu rechts en omgekeerd. Het staat er niet zo letterlijk, maar dat is volgens mij de strekking van het stuk. Haye van der Heyden stelt de verkeerde vragen en geeft daar dan goede antwoorden op. Het lijkt me een achterhaalde discussie.
Hoofdredacteur  Philippe Remarque merkt in een redactioneel commentaar op dat het gelukkig allemaal voorbij is.' Het is goed dat hij niet meer aan de knoppen zit, en deze krakkemikkige en ongelukkige constructie voorbij is.' Schrijft hij.
Er zullen na Verdonck en Wilders nog velen volgen. Het populistische monster is nu eenmaal los gebroken en laat zich niet zo eenvoudig weer in een hok duwen. Hero Brinkman komt eraan met zijn Onafhankelijke Burger Partij. Goeie naam voor een protestpartij; Met zijn allen tegen de samenleving.  Het is in feite de zoveelste kloon van Leefbaar Nederland.