woensdag 19 november 2008

Paper Dolls


Het Gemak.org organiseert een filmreeks met het thema ‘borders within’, een Israëlische filmcyclus. Vandaag draaide Paper Dolls.
De film gaat over Filippijnse travestieten die in de bejaardenverzorging in Jeruzalem werken. Een ontroerend portret van een kleine groep gastarbeiders die hun harde bestaan opvrolijken met verkleedpartijtjes. De film bevat vele ontroerende scènes. Mijn favoriete was die tussen een oude man die niet meer kon praten omdat zijn strottenhoofd was weggevreten door de kanker en zijn Filippijnse huishoud hulp, een travestiet. De oude man en de Filippijnse konden het erg goed vinden en ondanks dat de man niet kon praten probeerde hij haar uitspraak te verbeteren.
In 1993 werden alle Palestijnen het land uit gegooid en begon Israël actief met het werven van gastarbeiders(ze komen uit 98 landen). De visas werden echter tot voor kort aan de werkgevers gegeven en niet aan de gastarbeiders(ik geloof dat dit inmiddels is veranderd). Als ze werden ontslagen werden ze illegaal. 75 procent van de illegalen in Israël was eerst legaal in het land . Een ander schrijnend feit is dat de Palestijnen de meeste aanslagen plegen in immigranten wijken. Dat plaatst het middenoosten conflict neer weer even in een ander daglicht. De Palestijnen zijn gewoon boos dat hun baantjes zijn ingepikt door andere gastarbeiders.