maandag 25 november 2013

Benali, de meest geëngageerde schrijver van Nederland

De meest geëngageerde schrijver van Nederland laat weer van zich horen: Abdelkader Benali. Hij heeft een boek geschreven over de kickbokser Badr Hari. In de Volkskrant staat een interview met Benali. Volgens hem zijn er mensen die geld aan Badr Hari verdienen en daarom zijn gedrag uitvergroten. Ik weet het niet. Badr Hari heeft eens keer iemands voet doormidden getrapt. Dat kan je uitvergroten inderdaad:'De voet bungelde slechts met wat huid en pezen aan het onderbeen.' Of je houdt het klein en je zegt:'Het was maar een voet.'
‘Was Ruuds geld op ?’ Dat schijnt de man aan Estelle, de toenmalige vriendin van Badr Hari en ex van Ruud Gullit, gevraagd te hebben kort voordat Badr Hari hem het ziekenhuis in sloeg.
Abdelkader Benali zegt dat die opmerking racistisch is omdat eronder ligt dat de enige goede reden om bij een Marokkaan te zijn voor zijn geld is. Benali heeft een zwaar vertroebelde kijk op de werkelijkheid.  Hij wil ten koste van bijna alles als een geëngageerd schrijver overkomen. Overal waar Benali kijkt ziet hij racisme. Of zou het net iets anders liggen? Het is ten slotte zo dat ook Benali geld verdient aan Badr Hari.