maandag 7 oktober 2013

Tijdsgeest

Tegenlicht heeft vandaag een moedige poging gedaan om aan de hand van een tiental dertigers de tijdsgeest te schetsen. Gedurfd want het is moeilijk om iets te duiden waar je nog middenin zit. Er sprak niet heel veel humor of zelfrelativering bij deze mensen. Wel droeg men mooie overhemden. Een vriend sms’te me deze uitspraak van Rob Wijnberg: ’Ik geloof veel meer in veranderingen die gewoon door mensen zelf geïnitieerd worden en impact zullen genereren.’
Tja. Ik sprak vorige week een uitvinder in Nieuwe Pekela die vijftien jaar geleden een opslagtank heeft bedacht waarmee je regenwater kan verzamelen om je wc mee door te spoelen. Hij vindt het belachelijk dat dit met drinkwater gebeurd. De tank wordt altijd bijgevuld, in geval van te weinig regenwater zul je niet zonder komen te zitten. Ik kreeg geplastificeerde krantenartikelen met interviews te zien waarin het succes hem leek toe te lachen. Hij heeft er tien van verkocht. ‘Alle tien onder de rivieren,’ voegde hij er aan toe. Ik vroeg hem hoe dat kwam.’ De GGD heeft destijds in Groningen z’n vraagtekens gezet bij de hygiëne ervan en dan ben je weg.’ Het bleek om angst voor zure regen te gaan. Een spookverhaal. Zelf heeft hij nog wel zo’n tank en het werkt uitstekend weet ik uit ervaring want ik heb even een plasje gedaan bij de uitvinder.
Wat zegt dit? Dat er wel wat valt af te dingen op de uitspraak van Rob Wijnberg. Zonder grote fabrikanten en een lobbyclub ben je nergens met je goede idee. Je moet geluk hebben, de tijdsgeest moet je mee hebben en misschien moet je wel in de Randstad wonen om het voor elkaar te krijgen. Contacten bij de media zijn ook ook niet verkeerd.