donderdag 17 oktober 2013

Rolstoel

 
Ik lees op de website van de New York Times over ‘the rise of the shutdown strategy’. Het op slot zetten van grote delen van het overheidsapparaat als politieks strategie is volgens Michael P. Lynch het grootste gevaar dat Amerika nu boven het hoofd hangt.
De politieke instituten zullen wellicht vaker stop worden gezet als politiek drukmiddel, maar de instellingen voor nationale veiligheid zullen blijven draaien. De president zal steeds vaker worden opgeroepen om ’congress’ te omzeilen en zich niet meer met democratische processen in te laten. Een sterke man om orde op zake te stellen. Lynch stelt dat je wel een sociaal contract kan opstellen, maar dat de van de deelnemers van dat contract niet per se op democratie uit zijn.

“After all, Hobbes himself was no democrat: he thought the body politic was best headed by a monarch.”

Het is alsof door de shutdown de Tea party z’n ware gezicht heeft getoond: Ze willen de geloofwaardigheid van de politiek aantasten zodat er een overheid gaat ontstaan die zich alleen nog maar met het strikt noodzakelijke bemoeid: Nationale veiligheid.
Zal het futloze politieke lichaam uiteindelijk belanden in de technische vernuftige rolstoel van het nationale veiligheidsapparaat? Het valt te bezien. Misschien dat politiek de komende decennia weer veel lokaler wordt, met burgemeesters als Bloomberg (New York) als kleine verlicht despoten aan het hoofd van hun stadstaten.