maandag 30 september 2013

Revival

De professor filosofie, Gary Gutting (University of Notre Dame,Indiana, VS) stelt in een artikel op de site van de New York Times voor dat we Milton Friedman opnieuw moeten lezen. Het is de held van de conservatieven, maar volgens Gutting lezen die Friedman selectief. Hij heeft het weliswaar over de zelfregulerende werking van de onzichtbare hand en al het goede wat ervan komt. Maar het moet volgens Friedman wel binnen de regels van het spel blijven en als dat niet zo is, moet de overheid ingrijpen. Ook Friedman legt restricties op winstmaximalisatie. De onzichtbare hand van Adam Smith zit bij Friedman dus vast aan het politieke lichaam.

“The “invisible hand,” therefore, operates for the public good only because it is directed by the social values that our political system enacts by its laws. These values shape the function of the capitalist economic system.”

Dat is dus precies de reden waarom visie wel degelijk noodzakelijk is, in tegenstelling tot wat Rutte en consorten beweren. Kapitalisme zonder politieke visie leidt tot een vorm van kanibalisme. Het systeem vreet zichzelf op.

‘Today, there is no effective support for eliminating capitalism, and even most progressives agree with Friedman’s core position: they think that capitalism is an essential engine of economic production, but one that requires significant regulation to serve the overall needs of our society.’

Ik denk ook dat dit zo is. Tegelijkertijd is het oude systeem gewoon weer ‘up and running’. Joris Luyendijk schetste het mooi in een interview met Volzin:“Je staat bij Tsjernobyl en je ziet dat ze die reactor weer hebben aangezet, met het oude management. Je ziet dat er niks wezenlijks is verbeterd. Is het dan genuanceerd om te zeggen: volgens het management is het veilig, dus dan zal het wel goed zitten, lezers!’

Volgens Luyendijk is de kans groot dat het weer mis gaat, dat de banken vallen, en dat we een religie revival zullen krijgen omdat mensen opzoek gaan naar vaste waarden. Ik ben eerlijk gezegd nu al geneigd om te rade te gaan bij Jezus Christus in plaats van Mark Rutte.Jezus luistert tenminste en kraamt geen visieloze onzin uit.