vrijdag 14 december 2012

Bultrugsoep

 
-->
In De Posthoorn van afgelopen woensdag, onze buurtkrant in Den Haag stond een curieus berichtje. Let wel: dit was gepubliceerd voordat de bultrug op Texel nieuws was.  

“Op het strand tussen Den Haag en Wassenaar is een dode haai aangespoeld. Het beest was aangevreten door zeevogels, maar toonde desondanks sporen van een grotere aanval (alleen de kop was nog over). Is een zoogdier de dader? Voor de kust van Scheveningen trekken veel bruinvissen langs. ‘Varkens van de zee’ worden ze genoemd vanwege hun gezonde eetlust en omdat ze vroeger op het menu stonden (bruinvis met kaneel, safraan en peper). Bruinvissen treffen in de noordzee geen natuurlijk vijanden, zo willen badgasten graag geloven. En het is een feit: dode bruinvissen die vaak worden gevonden, zijn steevast slachtoffer van een aanvaring met een schroef of zijn gestikt in een visnet. Zijn de bruinvissen dan de top van de voedselpiramide? Niet altijd, er wordt wel eens een exotische haringhaai op de veiling gezien. Dan zijn er nog zeehonden en een enkele dansende bultrug.’

Laten we met zijn allen ons hoofd niet verliezen. Die bultrug op Texel, daar moet een groot kerstmaal van worden aangericht voor vluchtelingen en immigranten en of uitgeprocedeerde asielzoekers.In verschillende landen hebben ze er heerlijke recepten voor bedacht. Hieronder volgt een beroemd recept uit Groenland voor walvis. Het kan ook met zeehond gemaakt worden, of lam of rendier. Maar in ons geval is het absoluut bultrug want we hebben er een.

Suaasat

1 kg vlees (zeehond, walvis), in stukken
1 ui
1-2 wortels
groene kruiden
2 liter koud water
100-200 ml kort korrelige rijst (voor pudding)
zout

Doe water, kruiden, wortel, ui, vlees in een grote pan en kook op een hoog vuur tot het vlees bijna gaar is. Doe er dan de rijst bij en breng opnieuw aan de kook. Kook tot de rijst gaar is en voeg zout toe naar smaak.