woensdag 23 januari 2008

Road Trip


Veel beroemde roadtrips gaan van oost naar west. Neem bijvoorbeeld Jack Kerouac’s On The Road en Fear and Loathing in Las Vegas van Hunter S. Thompson. Boeken die gaan over de viering van vrijheid die de auto aan de hoofdpersonen biedt. Het credo ‘Go West’ dat sinds de eerste pioniers in de VS altijd gelijk heeft gestaan aan het vooruitgangsdenken, werd in beide boeken echter heel anders voor het voetlicht gebracht. ‘Go west’ stond bij de twee auteurs voor een door drugs geïnspireerde losbandigheid en viering van het doelloze bestaan. De nadruk lag, zeker bij Thomson, op het ‘trippen’ in plaats van de road. In die zin zou je kunnen spreken van een zekere uitholling van de moderne ervaring zoals die begon bij de flaneur van Baudelaire.
Thompson noemt zijn reis naar las Vegas ‘een tocht naar het hart van the American Dream’. Maar in Las Vegas aangekomen komt hij tot de ontdekking dat de moderniteit hier als een gigantische vuurpijl uit elkaar is geklapt.
Ziedaar het begin van het postmoderne tijdperk.

Morgen begint onze road trip naar het oosten met als eindbestemming Auschwitz. We gaan in zekere zin dus op weg naar de anticlimax van de moderniteit, de plek waar definitief het vooruitgangsdenken en het geloof in de ratio uit elkaar is geklapt.

Las Vegas en Auschwitz zijn in menig opzicht de twee belangrijkste verdwijnpunten van de twintigste eeuw.

Informatie over Auschwitz op wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Auschwitz