dinsdag 27 augustus 2013

Opbergen


http://www.ybdc.nl/wp-content/uploads/2012/08/De-cel-van-Anders-Breivik.jpgJe kan het beschavingsniveau van een land aflezen aan de hand van haar gevangenissen. 
Dat zei de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. Iets dergelijks geldt ook voor ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Hoe gaan we om met de zwakkeren in de samenleving? Die kosten namelijk geld.
Binnenkort gaat de koepelgevangenis van Breda dicht. Projectontwikkelaar Aad Ouborg wil er een budget bejaardentehuis van maken door zorgrobots in te zetten. Hij prijst het gebouw om z'n capaciteiten: 'Het is ingericht om grote groepen mensen te huisvesten.' 
Volgens Ouborg is er ook een uniek camerasysteem aanwezig. 'familieleden die ver weg wonen kunnen via dit systeem de persoon in kwestie in de gaten houden.'
Het is leuk om te zien hoe enthousiast zo’n ondernemer wordt. Hij zal echter wel te kampen krijgen met negatieve beeldvorming. Het zal niet anders zijn dan elders in Nederland, waar bejaarden ook worden weggestopt,  maar een voormalige gevangenis vol stoppen met zorgrobots ? Je moet het maar durven. 
 (Boven ziet u overigens de cel van Anders Breivik. De bejaarde in het budget tehuis, zal het minder krijgen)