donderdag 24 november 2016

Koningsdrama wordt vervolgd

‘That’s a lot, but let me think about that for a second, I can agree with the fee.’

Dit zegt Rudy Stroink in de Tegenlicht documentaire uit 2009 tegen iemand van Google (rond 25:22). Al weten we dat dan nog niet. Het zal me niet verbazen dat justitie toen al nattigheid vermoedde. Momenteel wordt Stroink vervolgd voor omkoping van een Google directeur om het bedrijf naar de Eemshaven te halen. Hij zou 1,7 miljoen hebben betaald.
Dit maakt de documentaire ineens heel interessant. Destijds was het een aardig kijkje in de keuken van een maatschappelijk betrokken vastgoed tycoon, maar het was ook wel een beetje Stroink marketing. Stroink leek in zijn eentje de foute vastgoed wereld weer een goede naam te willen geven. Overigens meldt een Quote artikel in 2014 dat Stroink nog een bonnetje moest betalen van 1,6 miljoen aan bouwbedrijf Bruil uit Ede. Die bedragen lijken wel erg veel op elkaar. Dat geld is dus wel betaald, maar (per ongeluk) aan iemand anders. 
In de documentaire is al goed duidelijk hoe wanhopig Stroink is. Op een gegeven moment praat hij met een mysterieuze investeerder die TCN wel wil helpen. Zou dat de criminele organisatie zijn waarvan Rudy en zijn vrouw mogelijk lid zouden zijn? In de documentaire noemde Rudy zijn eigen ondergang een Koningsdrama, door een list wist hij het te voorkomen, althans uit te stellen. Het lijkt wel alsof hij met dat woord koningsdrama een vloek over zichzelf heeft uitgesproken. Nu lijkt het pas echt op een drama uit te draaien,niet alleen voor het koningsrijk TCN dat al ten onder is, maar nu toch ook voor de koning zelf. Maandag moeten hij en zijn vrouw voor de rechtbank in Almelo verschijnen.