woensdag 9 november 2016

Die ene stem


Afbeeldingsresultaat voor trump
Radiolab heeft een aflevering over verkiezingen die worden bepaald door het verschil van 1 stem. De aflevering begint met een verhaal over de grootste democratie van de wereld; India. Ze nemen democratie zeer serieus en iedere stem telt. Iedere Indiër heeft bovendien het recht om te kunnen stemmen op loopafstand van zijn huis. Er gaan dus stemlokaaltjes op brommers en olifanten en op fietsen naar de meest verafgelegen plekjes. Er wordt zelfs een stemlokaal diep de oerwouden ingedragen om de stem van 1 persoon op te halen. Hier zie je een youtube filmpje van hem.
Een mooi verhaal waarbij 1 stem doorslaggevend was, is het verhaal van de verkiezingen voor Amerikaans vrouwenkiesrecht in 1919. De staat Tennessee was cruciaal. De Republikeinse stem van Harry T. Burn was cruciaal om vrouwen kiesrecht erdoor te krijgen. Hij had niet naar zijn partij geluisterd maar naar de woorden van zijn eigen moeder.
De podcast was nog gemaakt voor de Amerikaanse verkiezingen en er klonk een advies in door dat je toch moet gaan stemmen omdat je stem belangrijk is. Als je niet stemt dan krijg je een nog ergere kandidaat aan de macht. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het zeer terecht dat de Zwarte Amerikaan het heeft laten afweten deze presidentsverkiezingen. Het is wel degelijk beter om niet te stemmen dan te stemmen op de minst erge kandidaat. Hoe geef je anders het signaal af dat je baalt van het systeem? De keuze tussen Trump en Clinton was helemaal geen keuze. Het is een voorgekookte brei van media-onzin zonder visie. Nu Trump president is , kunnen de democraten en Republikeinen eindelijk het systeem gaan hervormen. Of dat gebeurt weet ik niet, maar dat Trump heeft gewonnen laat het beste zien hoe verrot het systeem is. Tegelijkertijd is het misschien een kans voor Europa om de onenigheid ter zijde te schuiven en nu eens serieus werk te maken van een Europees leger. Als Trump de NAVO-kraan dichtdraait zullen wij de kraan open moeten zetten. Als we dat niet doen zal Poetin zijn kans grijpen. Dat doet hij al (zie Krim), maar wat houdt hem dan nog tegen?