zaterdag 24 september 2016

Oogstfeest

















Vandaag was ik bij de replica van de Nehalennia tempel in Colijnsplaat om de openingsceremonie van het oogstfeest mee te maken. Nehalennia is een Keltische godin die door de Romeinen in het Pantheon werd opgenomen als deel van hun appeasementpolitiek. Niet naast Jupiter natuurlijk, maar ergens in de eerste divisie. Nehalennia had waarschijnlijk toegang tot de onderwereld waarmee ze communiceerde door middel van een hond. Sommige zeggen dat ze aan vrouw Holle verwant was. De Romeinen verzonnen echter een leuke nieuwe klus voor haar en dat was het beschermen van de zeelieden.
In Zeeland hebben twee tempels gestaan en mensen kwamen kennelijk van heinde en verre om haar hun eer te bewijzen. Irma Bolijn, een Nehalennia priesteres en uitbaatster van B&B de Eenhoorn, zegt dat ze van Colijnsplaat een bedevaartsoord oord wil maken, alleen komt dat nog niet echt van de grond. ‘De SGP wethouder ruimtelijke ordening ziet dat niet zitten,’ zegt ze tegen mij. Ze had kort daarvoor het heilige vuur ontstoken.

maandag 19 september 2016

Symboolpolitiek


Gisteren heb ik in Den Haag even naar de paarden gekeken. Er werd geoefend voor prinsjesdag. Mannen en vrouwen in uniform, van leger en politie, reden fier uit de poorten van de Koninklijke stallen. Er was ook een paard met een heel drumstel op zijn nek. Later trof ik nog een regiementje van het een of ander dat op het Lange Voorhout oefende met getrokken sabels. Ik denk dat het besef van het paard als militair middel diep in ons bewustzijn zit. Dat gevoel wordt in een parade weer opgeroepen en daarmee geeft de overheid dus aan dat het paraat staat om de veiligheid te garanderen. Eigenlijk zouden ze dit iedere maand moeten doen om de bevolking gerust te stellen. Dat zou natuurlijk symbool politiek zijn, maar in dat stadium van de democratie zijn wij inmiddels aanbeland. We hebben niks meer te doen aan landsopbouw en kunnen ons dus bezighouden met theater.

woensdag 14 september 2016

Plateau


Vandaag was ik in Delfzijl en dronk een colaatje in dit alleraardigste restaurantje op poten. Het heet de Zeemeermin en de eigenaar zei dat het plateautje ooit door de haven was gebouwd als informatiecentrum. ‘Toen ze de haven hier gingen uitbreiden wilde iedereen dat zien en om de nieuwsgierige burgers af te vangen en ze een uitkijkpunt te bieden is dit er gekomen. Een betonnen plateau met een opengewerkte tent.’ Op een gegeven moment werd het volgens hem een plek voor homoseksuele mannen om elkaar hier te ontmoeten. ‘Laatst was er nog eentje hier die zei dat hij z'n huidige man hier had ontmoet.' Veel van de huidige klandizie heeft de eigenaar te danken aan de eerdere publieksfunctie die het plateautje heeft gehad. 


vrijdag 9 september 2016

Muisklik Democratie

Op de website van The Telegraph staat dit verhaal over de Labour party frontman Jeremy Corbyn terwijl hij op bezoek is in het beruchte vluchtelingen kamp the jungle in Calais. Hij merkt op dat de vluchtelingen crisis zich niet langer alleen maar in Syrië of Afghanistan afspeelt maar in Europa zelf. De mensen in het de Jungle moeten met andere woorden opnieuw vluchten uit ene uitzichtloze situatie. Het gaat om 3000 mensen, zegt hij en voegt eraan toe dat het niet heel veel is.

Corbyn over the Jungle: "It's a very strange magnet of desperation, a fetid swamp with foul water, and people living in tents in the middle of winter shows the level of desperation - we're talking 3,000 people. It's not very many."

De Telegraph is een rechtse krant en in het artikel kun je meteen stemmen of je het met Corbyn eens bent. Van de 35479 mensen is slechts 9 procent het met hem eens, 91 procent oneens.

De media spelen in het (steeds minder) Verenigd Koninkrijk een belangrijke politieke rol, weten we sinds de Brexit. Hier zie je hoe je door middel van een simpel statistiekje een vorm van rechtstreekse media-democratie kan creëren. Lekker klikstemmen vanaf je computer, terwijl iedereen die hetzelfde heeft gedaan als Corbyn, namelijk naar Calais gaan, het direct met hem eens zou zijn.